Ако няма редакция на въпросите за изборния референдум, ще регистрираме инициативен комитет с позиция „НЕ“

Дата: 19 Юни 2015 Автор: EНП

0
378

Ако въпросите на инициирания от президента референдум за избирателната система останат в този вид, ще изпълня гражданския си дълг и ще внесем в ЦИК документи за регистрация на Инициативен комитет с алтернативната позиция, т.е. за комитет със заявена позиция „НЕ“. Това каза председателят на Единна народна партия Мария Капон на пресконференция в Кюстендил. Позицията „НЕ“ означава, че сме против задължителното гласуване; НЕ на неясния елемент за „частична мажоритарност“ на избора, вместо законопроект за тип смесена система 50% на 50%, какъвто съм внасяла в Народното събрание; и НЕ на електронно дистанционно гласуване, докато не се въведат електронни лични карти и електронно правителство, обясни Мария Капон. По думите й сме неподготвени за подобни промени, които крият огромен риск за контролиран вот. „Днес сме страна, в която в МВР няма електронни пощи и деловодната система е на тефтер, а някой иска да ме убеди, че може да се организира електронно гласуване“, категорична бе председателят на ЕНП.

Инициативата на кмета на Кюстендил Петър Паунов да организира местен референдум за негов трети мандат е политическа акция на коалиция „За Кюстендил“. Ние от Единна народна партия във всичките си документи сме приели един човек да бъде до два мандата на един и същ пост, за да избегнем срастване с властта.

Не знаем как да си отстояваме интересите. Защо протестите срещу ромите са в махалите, попита още Мария Капон. „Когато искаш законност и ред, ги искаш от държавата и съответно протестираш пред ресорното министерство, което отговаря за адресните регистрации, редът по кварталите и т.н., или пред Министерски съвет, а не пред ромските бараки. Може би хората не отиват да протестират пред МВР, защото вътрешният министър на България се нарича Бойко Борисов, а Румяна Бъчварова е само неговата химикалка“, категорична бе председателят на Единна народна партия Мария Капон.

Видео от пресконференцията можете да гледате ТУК

ОСТАВИ КОМЕНТАР

sixteen − 9 =