Безсилието на кабинета се превръща в безсмислие

0
468

Седмици наред сме свидетели на пълното политическо безсилие на правителството да се справи с кризата по контролно-пропускателните пунктове между България и Република Гърция. Ние плащаме данъци на българското правителство, за да се справя с подобни проблеми, а не на гръцкото. В същото време виждаме министъра на транспорта, който от дни дава интервюта пред телевизионните камери на границата и се държи като възмутен синдикалист, който е убеден, че ще се хареса на шофьорите от българска страна с твърденията си, че подкрепя реципрочната блокада.

 „Подобно наивно поведение показва, че България няма идея как да реши проблема си нито по отношение на моментната криза, нито в дългосрочен план“, коментира председателят на Единна народна партия Мария Капон. Според нея да се очаква, че ще получим отстъпки, наричайки гръцките фермери пияници, танцуващи сиртаки, не води до нищо, защото и според гръцките закони това е нарушение. Но тези хора са отчаяни  и очевидно са готови да ги нарушат, камо ли да направят компромис с българските интереси, когато срещу себе си имат хора, които ги ругаят, допълни още председателят на ЕНП.

До този момент министърът на транспорта трябваше да се е срещнал на съответното ниво – с колегата си, външният министър – също, а премиерът Борисов отдавна трябваше да е осъществил специална лична среща с Ципрас. След като от шест години, както се твърди у нас, фермерите правят подобни блокади, защо българските правителства, предимно ръководени през този период от Борисов, не са взели това предвид, за да бъдем по-активни в работата по алтернативния маршрут до Бари, през коридор № 8? Вместо това той е спрян и по отношение на железопътното, и по отношение на шосейното трасе. Това е южната алтернатива, която дава възможност за независим достъп до ключови пристанища – през Македония.

 „Вариантът да се скараме с Гърция и с Румъния е опасен за нашата държава. Никой не е заинтересуван у нас от такава криза. Скромните дипломатически усилия в началото дадоха шанс за преминаване поне на автомобилите и автобусите, и се отвориха 5-часови прозорци за камионите. А вместо това, сега има оплакване от Гърция пред Европейската комисия, че ние спираме транспортния поток“, каза Мария Капон.

 Очевидно, освен дипломацията, и вътрешната политика не е силната страна на правителството. Иначе е трудно да си обясним, че вицепремиерът Кунева ще отговаря за Държавната агенция по метрологичен и технически надзор, както и за отбраната, и най-ненадейно – за Агенцията за ядрено регулиране. За Румяна Бъчварова удивително е останал спорта, културата, здравеопазването, туризма и още куп близки до душата на вътрешния министър дейности. На Томислав Дончев са му връчени Държавния резерв и военно-временните запаси, земеделието и Комисията по стоковите борси и тържищата. По стар Живковски образец, премиерът е оставил при себе си само разузнаването, контраразузнаването, подслушването и сигурността на информацията.

 „Безсмислието на днешното управление го превръща в карикатура на държавен орган, към който може да се изпитва само съжаление. Но винаги е опасно, когато неграмотността е превърната в норма на властта“, категорична е лидерът на Единна народна партия Мария Капон.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

19 − sixteen =