Битка за правата на българите в чужбина, а не за етническа омраза

0
263

„Не мерете на тегло. Обсъждайте граждански права, а не етноси“, призова от парламентарната трибуна народният представител Арман Бабикян от коалиция „Изправи се! Мутри вън!“, по време на дебата за промените в Изборния кодекс. Броят на секциите извън Европейския съюз предизвика остри спорове в пленарната зала и обвинения, че отпадането на ограниченията обслужва интересите на ДПС.

„Имам усещането, че се води разговор не за граждански права, а за това кой етнос е повече български гражданин и кой по-малко. Има само български граждани и ако ще и 1000 секции да се отворят в дадена страна, значи са 1000. Ако са 10, значи са 10. Не мерете на тегло“, каза в изказването си Арман Бабикян. По думите му това, че на някого не се харесва политиката на Реджеп Ердоган, е негов въпрос, но не е български граждански въпрос. Това е въпрос, с който трябва да се занимава българското външно министерство.

„Какво да правим с правата на българските граждани, ако не ни харесва Тръмп или не ни харесва Байдън? Според вътрешната политика на определена страна ли ще решаваме какви са правата на българските граждани“, попита реторично Бабикян. Той призова народните представители за отговорност спрямо България, а не спрямо собствените си фантасмагории за това кой ни напада. „Възродителният процес свърши. Ние сме член на НАТО, както и Турция“, подчерта още Бабикян.

Българските граждани навсякъде са равни в правата си, заяви и Мария Капон от коалиция „Изправи се! Мутри вън!“. „Това, което управляващите не могат да разберат е, че най-голямата инвестиция в страната е всеки лев, който инвестираме в живота на семействата в България, които бедстват. Видно ходим по различни улици, по различни села. И на мен не ми харесва режим, който трови граждани и който взривява складове, но нямам нищо против българските граждани в Русия да имат толкова секции, колкото е необходимо, за да гласуват“, категорична бе Мария Капон.

Със 117 гласа „за“ и 115 „против“ и „въздържал се“, Народното събрание прие по-лесно образуване на секции в чужбина: при 40, а не при 100 заявления и отпадане тавана за брой секции. „По-лесното гласуване в чужбина спомага да се чуе гласът на нашите роднини и приятели в Западна Европа и САЩ. Организираният вот е константен, него не можем да го спрем с рестрикции, а с масово гласуване на всички свободни българи. Това целим да постигнем с честни избори. Нашата парламентарна група от “Изправи се! Мутри вън!” е основен двигател, с колегите от ДБ и ИТН“, написа във ФБ Мария Капон.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

sixteen − five =