Богато заинтересовани кръгове ни дърпат на Изток

Дата: 27 Юни 2014 Автор: Медиапул

0
327

Едни отидоха при парите си – други на служба в Москва, казва Мария Капон, председател на Единна Народна Партия

Кой вариант за оздравяване на КТБ е по-добрият – национализация и последваща приватизация на придобития от увеличението на капитала държавен дял или акционерите сами да осигурят ликвидност на банката? Какви са капаните в двете процедури?

Първо трябва да се тестват силите на акционерите, а след това да се прибягва до възможностите на държавата. Тук не става дума за капани, а за логиката, която следва да бъде спазвана при оздравяването на трезора. Всяка осигурена ликвидност от акционерите в какъвто и да е размер би помогнала за облекчаване на решението чрез държавни пари, било то пари от фонда за гарантиране на влоговете в банките или Българската Банка за развитие. Защото мога и друго да допълня, отваря КТБ на 21 юли и се събуждаме с празен Фонд за гарантиране на влоговете в банките, или?

Разразилата се война Цветан Василев – Делян Пеевски прикрива ли по-дълбоки политико-икономически игри?

Не съм склонна да разсъждавам над теория на конспирацията, но фактите сочат, че един корпоративен сблъсък е годен да разклати цяла държава.

Как да тълкуваме назначението на Симеон Дянков, който „пляскаше руснаците“, в управата на „Внешторгбанк“, която освен в КТБ у нас държи дял и в БТК и не е крила апетитите си и към други отрасли като енергетиката, жп транспорта?

Мисля, че отговор на този въпрос е добре да даде Бойко Борисов, за да гарантира, че неговият вицепремиер е бил български вицепремиер, а не изпълнител на чужда воля. Защото прекрасно си спомням уволнението на шефа на НЕК Красимир Първанов, който бе положил – против волята на министъра си – подписа си под документ с руската страна, заради който днес ни съдят. Тогава точно Симеон Дянков се изказа в защита на този човек. Мисля, че днес всичко си идва на мястото – едни отидоха при парите си, а други на служба в Москва.

Изглежда ли „Южен поток“ спасен след намека на австрийската ОМV, че може да съдейства за осигуряване на изключване на газопровода от правилата на Третия енергиен пакет на ЕС, както германските Е.ОN и BASF сториха това за „Северен поток“?

Дерогацията е дълга процедура. Не се е случило нищо повече, освен официално изявление на OMV, че са готови да вървят по този път. Но има едно голяма разлика от времето, когато Е.ОN и BASF полагаха усилията за „Северен поток“. И тази разлика се нарича Украйна. Днес Москва, за разлика от тогава, се държи не като Русия, а като Съветския съюз.

Има ли противовес Изток-Запад в българската енергетика и къде всъщност е балансът на националните ни интереси в този отрасъл?

Балансът трябва да се намира в София, а не между Изтока и Запада. Вече имаме официална информация от ДКЕВР, че са похарчени 694 млн. лева за проекта „Цанков камък“ и 784 – за проекта „Белене“. И това само в периода 2010 – 2014 г! Когато стартират такива пагубни язви на корупцията, не ни е виновен нито Изтокът, нито Западът.

Защо да се чудим на Русия, която иска да утвърди абсолютния си монопол в България, чрез проекти като „Белене“ и „Южен поток“? Тя следва своя имперски интерес на влияние. Тук тежкият въпрос е къде е българският интерес и кой го е защитавал, защото в указания период управляваха и ГЕРБ, и БСП, и ДПС. Когато цифрите говорят, е редно дори лидерите на парламентарните партии да се осъзнаят. Българският интерес в енергетиката е източниците да са сигурни, разнообразни и максимално достъпни, т.е. евтини. България няма други интереси в енергетиката.

Има ли „пренареждане“ на зависимостите ни?

На практика цялата ни енергетика е зависима от Изтока и този дисбаланс е исторически сложен и упорито поддържан от богато заинтересовани кръгове. Ето, днес всичко това е абсолютно очевидно, когато трябва да се подпише споразумение за стартиране на работа по единствената неруска ядрена мощност в България.

Става дума за споразумението между АEЦ „Козлодуй“ и „Уестингхаус“.

Като ужилени подскочиха хора като Румен Петков, Бойко Борисов и Георги Първанов.

Къде е страхът? В поетите ангажименти или в стари зависимости?

И тук говорим за проект, който предвижда България да се сдобие с последната в момента технология в света и тя да бъде българска, а не руска или американска собственост. Кой се страхува от това да бъдем енергийно независими? Това е проект, който стартира по времето на ГЕРБ и днес бива продължен от кабинета на Орешарски, а изведнъж се появиха един историк и двама души, прекарали голяма част от живота си в МВР, които се оказа, че разбират повече от ядрена енергетика, отколкото специалистите в „Козлодуй“. Защо никой не коментира, че Русия веднага започна да извива ръцете ни с цени и със срокове за ремонт при удължаването на живота на V и VІ реактор? Така ли изглеждат партньорските отношения? Дано не изгоним поредния чужд инвеститор, заради алчни боричкания на политиците в България.

Как оценявате миграцията на Станишев към Брюксел?

Като политик от десницата ми е лесно да кажа, че е беглец, но истината е, че понякога се налага да се вземат трудни решения. Европа не може да си позволи националистите да определят дневния й ред и затова е ключова коалицията между ЕНП и ПЕС. Това е сложен процес и засяга стотици милиони европейци. Станишев може да има слабости, но със сигурност е знаел какво ще последва по негов адрес след оповестяването на решението му и въпреки това го е предприел. Това ме кара да мисля, че стъпката му е правилна, въпреки че в България ще остане неразбрана.

Кой е виновен за слабата реакция на общини и държава пред нещастието, което сполетя Варна и Добрич?

Всички сме виновни, защото търпим овчедушно безотговорността и неграмотността в управлението. Стопанските структури, които проявиха огромен апетит да копаят 500 км. канал, за да положат тръбите на „Южен поток“ и да приберат стотици милиони, се оказаха неспособни да изпратят малко самосвали и фадроми във Варна и Добрич. Общински кметове, които пред очите ми раздаваха кебапчета, за да ги изберат, не се сетиха да изпратят малко храна за доброволците, които припадаха от умора в Аспарухово.

Ние като общество си избрахме ГЕРБ, които натириха „Гражданска защита“ и по нечия прищявка тя попадна, обезкървена, на подчинение в Пожарната.

БСП и ДПС безучастно наблюдаваха изсичането на същите гори, през които мина пороят и удари хората. Няма невинни в тази история. Ние си ги избираме такива и такива ни управляват. Затова и изглеждаме толкова жалки и неспособни пред лицето на стихията. Вътрешните ми сили и вяра са будни единствено заради доброволците, заради младите хора, заради националната солидарност. Всичко това показва, че обществото е живо и е готово на взаимопомощ. Щом имаме сили да си помагаме един на друг, вярвам, че ще имаме надежда да си подредим и държавата. Аз поне за това работя.

Стотици хора от нашата партия и приятели се организираха и включиха в разчистването и изхранването на пострадалите още от първия ден на нещастието, в момента продължават да са на терена. Събрахме и средства, но не очаквайте да ги публикуваме! Не искам да изреждам имената на всички доброволци, тази драма не е терен за изтъкване, но аз все пак много им благодаря за човещината!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

7 + 6 =