Българите трябва да бъдат компенсирани за щетите от спирането на газа

Дата: 11 Януари 2009 Автор: Агенция "Фокус"

0
228

Не само сегашното правителство има вина – става дума за големи корпоративни и частни интереси на група политици от различни правителства. 

Председателят на Единна народна партия (ЕНП) и независим депутат Мария Капон в интервю за Агенция „Фокус“ 

Фокус: Г-жо Капон, каква е оценката ви за ситуацията, в която изпадна България със спрените доставки на газ. Очаквана ли беше и изобщо можеше ли по-рано да прогнозираме, че може да се стигне до спиране на газа? 

Мария Капон: Ситуацията, в която изпадна България, е безпрецедентна, но не можеше да бъде предвидима. Но в същото време България не взе мерки през всичките 20 години на демокрация за диверсификация на енергийните си източници. Така че проблем има и той сега при създалата се ситуация е крайно време дългосрочно и стратегически да бъде решен. Още по време на посещението на тогавашния президент на Русия Владимир Путин през миналата година, аз заявих, че България е изключително зависима от Русия и с „Южен поток” става още по-зависима и че отдавна страната ни трябваше да инвестира в разнообразяването на източниците на енергия. Мисля, че ситуацията, в която се намираме в момента, ще подпомогне приоритетно това да се случи. Става ясно обаче, че частните интереси на определени политически фигури във всички години са били по-силно явно отколкото държавния интерес – иначе няма обяснение, че през последните 20 години нямаше правителство, което да работи за разнообразяването на източниците.

Фокус: Как реагира правителството в критичната ситуация според вас? 

Мария Капон: Както знаете, утре ще има дебат в Народното събрание, така че ЕНП със своите експерти има ясна позиция за това, че трябва да бъдат компенсирани, както българските предприятия, така и българските граждани за щетите, които понасят от спирането на газа. Аз утре наистина очаквам отговори от премиера на България, както и от кабинета за това. За мен този последен договор за доставка на газ, който беше сключен от това правителство, с няколкото посреднически компании, които доставят газ, поставя много големи въпроси – къде е арбитражът, какви за неустойките, които трябва да бъдат поети при такава ситуация. Смятам обаче, че не само сегашното правителство има вина – според мен става дума за големи корпоративни и частни интереси на група политици от различни правителства. ЕНП ще иска анексите към договорите, за да можем да видим къде е арбитражът при създалата се ситуация и какви са неустойките и компенсаторните механизми, залегнали в тях. Утре сутрин ще бъда и в секретно отделение, където ще се запозная с част от всички тези факти, които след това ние ще изложим в своята позиция.

Фокус: Очевидно имате съмнения, че правителството няма да потърси компенсации за спирането на доставките? 

Мария Капон: Аз имам съмнения, че могат да бъдат направени реално компенсаторни механизми от страна на правителството и че договорите не защитават реално националния интерес.

Фокус: Ако това наистина се окаже така – какво трябва да бъде направено – трябва ли някой да поеме отговорност? 

Мария Капон: Ние категорично утре, заедно с колеги от Народното събрание, от парламентарните групи ще проведем разговори – например с такива като Мартин Димитров, който работеше по договора за доставките на газ, който от няколко месеца е в секретна служба на Народното събрание. Между другото винаги сме задавали въпроса защо този договор не е публичен? Става дума за услуга, която освен че опира до национална сигурност, реално е за гражданите на България и те имат право да бъдат уведомени за това какво е договорило правителството. В утрешния ден ще вземем решение как да процедираме нататък и какви да бъдат следващите стъпки след като поставим своите въпроси и изслушаме министър-председателя.

Фокус: След спирането на доставките се появи мнението, че Русия на практика е ненадежден търговски партньор. Вие какво мислите? 

Мария Капон: Категорично. От начинът, по който се държи Русия през последните дни, виждаме, че тя реагира като немодерен търговски партньор в 21 век. Това наистина е новата т. нар. енергийна студена война. Оръжието в момента на Русия е газът. Това е натискът, който тя упражнява както в съседните страни, така и върху европейските страни.

Фокус: Подозирате ли, че спирането на доставките на газ ще се отрази върху българско-руските отношения и съответно върху българо-украинските? 

Мария Капон: И Украйна, и Русия са страни, с който България винаги е имала коректни отношения. Казвам коректни – но все пак ние много дълги години чакахме и все още чакаме отговорът на един въпрос – изплати ли Русия дълга си към България. Защото Русия дължи на България стотици милиони и въпросът е какво стана с този дълг и кога ще го изплати? България винаги се е държала като коректен партньор, а в момента Русия се държи като имперска страна. Надявам се в следващите дни след приключването на конфликта, Русия и Украйна тепърва да докажат дали могат да бъдат надежден партньор не само на България, но и на Европейския съюз.

Фокус: Какво мислите за т. нар. рестартиране на спрените блоковете на АЕЦ „Козлодуй”? 

Мария Капон: Аз бях председател на българската делегация в Европейската народна партия наблюдатели. Работихме с колегите много дълго заедно тогава с Джефри ван Орден за въвеждането на т. нар. гъвкав подход при затварянето на трети и четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй“. Четири гласа не ни достигнаха в Европейския парламент, за да може да стигне решението до Европейската комисия и да бъде въведен този подход, така че няколко години България да използва енергията от трети и четвърти блок на централата. Затова категорично смятам, че ако се създаде подходяща ситуация, то поне трети блок трябва да бъде отворен отново. тази криза е един от факторите, който може да бъде използван с тази цел. Смятам обаче, че Народното събрание трябва през следващата седмица да изработи документ, с който да задължи Министерски съвет да започне тези разговори между правителството и Европейската комисия. В договора за присъединяване България изпълни политически си ангажимент за затварянето на блоковете, но има възможност, ако настъпят по-тежки дни за страната ни, да се възползваме от пускането на един от блоковете.

Фокус: Допускате ли, че може да се стигне до там? 

Мария Капон: В момента България е все още износител на електроенергия. Ако се задълбочи кризата е възможно да се стигне и до там, ако зимата е много сурова, може да се окаже, че се натоварва много самата мрежа и това да е един от компенсаторните механизми за страната ни. Мисля, че оттук нататък в страната ни предстои един много сериозен дебат за алтернативните източници на енергия. За това как енергията да стане много по-силно зависима от източници, които се добиват у нас и разбира се – голямото бъдеще на ядрената енергетика като най-екологично чистата и най-добрата. Развитието на ядрената енергетика ще е един от приоритетите на следващото правителство. Нека да сме наясно, че АЕЦ „Козлодуй” е в много добро състояние и освен АЕЦ „Белене”, и „Козлодуй“ има своето бъдеще. Мисля, че цяла Европа ще преосмисли още по-сериозно както алтернативните източници на енергия, така и ядрената енергетика.

Въглищата за България също за източник на енергия.

Фокус: Те не замърсяват ли много околната среда? 

Мария Капон: Това не пречи да бъдат въведени нови инсталации. за това са нужни инвестиции, но все пак има нови и модерни системи, с които не се допуска замърсяване.

Галина ДИМОВА

ОСТАВИ КОМЕНТАР

15 + twenty =