Валентина Василева е новият председател на Единна народна партия

0
456

Валентина Василева е новият председател на Единна народна партия. Изборът беше направен на Третия редовен конгрес на партията, който се състоя днес в София. След два успешни мандата и спазвайки изискванията на Устава на Единна народна партия Мария Капон предаде поста на Валентина Василева с думите: „Обръщам се към всички в тази зала с благодарност за подкрепата, която имах през изминалите 8 години. Дадохте ми доверие, което скромно се надявам, че оправдах. Благодаря на Изпълнителния съвет за съвместната ни работа. Искам всички да знаете, че аз не се оттеглям от работата. Ще работя за Единна народна партия както и досега, а може би и повече. А работа повярвайте ми има много и за всички. Ние сме заедно заради общата ни мечта за България.“

„Ако трябва най-грубо да обобщя политическата ситуация в страната то – липсва пазарна икономика, свобода на словото, право на свободен избор, справедлив съд, а на места е задължително да станеш член на ГЕРБ, за да започнеш работа. На практика Конституцията на България беше суспендирана, а в страната ни се извърши мек преврат с помощта на олигархията, начело с лицето Бойко Методиев Борисов.“, заяви в изказването си Мария Капон. Според нея Единна народна партия трябва да разтвори рамката на целите си и да започне работа с всички, които искат да възстановят демокрацията в страната и да проведат операция „Чисти ръце“, която партията заложи още през 2008 г. „Не виждам друг начин да си върнем вече завоюваното от времената на Желю Желев и Филип Димитров, защото на практика ние живеем в условията на държава с възстановен чл. 1 от комунистическата Конституция, в който бе формулирана ръководната роля на единствената управляваща партия. Фактът, че тогава тя се казваше БКП, а не ГЕРБ не променя нещата. С неудоволствие трябва да Ви предупредя, че сигурно предстои да подадем ръка на всички, които искат в страната ни да се възстанови демокрацията, а после ще намерим време да се разделим отново на леви и десни, но вече в една демократична България. Ще се наложи да работим повече на улицата, отколкото по клубовете ни. Ще се наложи да работим повече в социалните групи, отколкото в т.нар. официални медии. Ще се наложи да предприемем дръзки и стъпки, но мисля че сме длъжни пред децата си. Защото не може нашето поколение да им каже, че сме загубили това, което спечелиха дядовците им; че сме изпуснали България по наклонената плоскост към Евразия; че сме дали страната от страх под аренда за лично управление. Това никой няма да ни го прости.“, категорична бе Мария Капон.
„За мен това е голяма чест и отговорност, пред която не съм се изправяла.“, заяви след избора на нов председател Валентина Василева. „Искам да благодаря на основателите на нашата партия, които са днес в тази зала. Не само за усилията им, а за това, че ни събраха заедно; затова, че запазиха свободния ни дух; затова, че не превърнаха партията в инструмент за личен успех, че я запазиха от мръсотията в политиката, че не предават приятелите си, че станахме приятели. Много се вълнувам, макар и често да се изправям пред пълни зали. Но все пак имам увереността, защото някой друг е композирал нотите, а от мен се изисква да ги изпълня чудесно. Сега пред всички вас искам да кажа, че очаквам вие да ми подавате нотите, за да мога да представя пред публиката общият ни глас – гласът на Единна народна партия. Очаквам опитът и подкрепата на всички, които са били в ръководството на партията, но и на тези, които не са били. Защото ако при тях е важен опитът, за всеки друг е важно да чуя мнението му. Казвам го като човек, който до днес беше Национален координатор и заради това познавам повечето от Вас. Знам колко интересни идеи са се раждали от непринудените ни разговори. Ще продължа този диалог, защото председателят е само пръв между равни. Ние всички сме партията.“, каза още новият председател на Единна народна партия Валентина Василева.
Участниците в Третия редовен конгрес на Единна народна партия направиха промени и допълнения в Устава и избраха нов Изпълнителен съвет и Контролен съвет на партията. Конгресът прие и Политическа декларация, с която се обяви решение да продължи усилията си за провеждане на операция „Чисти ръце“ в страната заради огромния размер на корупцията, която разяжда всички публични структури и нормални отношения в обществото. „Всякакви компромиси са неприемливи и сме наясно, че ще надделеем или ние, в защита на публичния интерес, или мафиотските кръгове окупирали страната ни. Ние идваме с ясното съзнание, че е време за смелост и нямаме намерение да губим тази битка. От това зависи съдбата на всеки един – на нашите деца, на родителите ни. Това е въпрос на собственото ни достойнство като нация“, се казва още в декларацията.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

3 + seventeen =