Валентина Василева: Община Сливен иска да унищожи конкуренцията в образованието

0
5726

Председателят на Единна народна партия Валентина Василева сигнализира министъра на образованието и науката г-н Красимир Вълчев за мащабното безчинство в образованието в община Сливен.

„В изпълнение на решението на МОН за преминаване на едносменен режим на обучение, „авторите“ на реформата в Сливен заплашват бъдещето на утвърдени училища с недомислието си да ги сливат механично и достигат мащабите на действия, които по-скоро приличат на унищожаване на конкуренцията и саморазправа, отколкото смислена, ефективна  реформа“, се казва в писмото до министър Вълчев.

Каква оптимизация на мрежата е сливането на две пълни училища, които и в момента имат недостиг на учебни стаи? Начално училище „Васил Левски“ има недостиг едва на три учебни стаи, за които има защитен проект и открита банкова сметка за набиране на дарения и спокойно ще се справи с дострояването на тези помещения в срок. Това е училище с 110-годишна история, утвърдено като едно от най-добрите в областта, с доказан изключителен  учителски колектив,  което прави приема си за няколко часа. В близост до него е Основно училище „Д-р Иван Селимински“, което също е запълнено и не разполага с база за преминаване на едносменен режим. Преди години е правен експеримент те да бъдат слети, който доказа своята неефективност. Подобно действие ще унищожи институцията НУ „Васил Левски“ и здравословната конкурентна среда. Затова смятаме това действие от страна на РУО-Сливен и кмета на града за целенасочено.

ГПЗЕ „Захари Стоянов“ – един от символите на града. Така наречената Езикова гимназия от десетилетия насам е надминала филологичния си профил. Това училище е дало на страната ни много учени – математици, химици, биолози и физици, които са преподаватели и сътрудници в най-престижните университети, институти и лаборатории в цял свят. Дало е известни лекари, актьори, режисьори, оперни певци със световна известност. На пръв поглед преместването на гимназията от центъра в края на града изглежда обикновена логистика, но това е поредното издевателство над гимназията, което РУО-Сливен си позволява, кадрувайки с години в нея. В гимназията се обучават и много ученици от съседни региони и селища, които пътуват до града всеки ден. Преместването й от центъра на града ще затрудни учениците и ще предизвика спад в приема, което сякаш се цели от години. В едно каре са ПМГ „Добри Чинтулов“, ГПЗЕ „Захари Стоянов“ и ПГХТ „Акад. Неделчо Неделчева“. На кой принцип се мести точно Езиковата гимназия? С намаляване на конкуренцията в полза на ПМГ?

Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“ има точният брой класни стаи за преминаване на едносменен режим. Каква е подбудата да бъде прелята в СУ „П. К. Яворов“ и на практика закрита?

В същото време не се споменават училища, които имат излишък от над 10 класни стаи.

Председателят на ЕНП Валентина Василева настоява Министерството на образованието и науката да изиска незабавно от община Сливен и РУО-Сливен доклад за базата на всяко едно училище и становища на директори, и обществени съвети по казуса с обединяването на училища в общината. „Реформата е напълно недомислена и в нея се залага унищожаване на конкуренция, както и саморазправа с директори и учители в гр. Сливен“, заявява Валентина Василева.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

ten − 1 =