Въпреки неглижирането от големите партии, хората ще гласуват на референдума

31 Октомври 2016 автор: Радио Сливен Нет

0
429

„Кампания по референдума  досега нямаше. Умишлено или не, за мен умишлено,  темата  беше приглушена. Нито една партия в управлението не е регистрирана в ЦИК като страна по референдума – това говори или за страх от въпросите, или за неглижиране на мнението на хората. Ние самите не сме правили проучване, но доколкото разполагаме с информация,  над 50 процента  от хората имат нагласа и ще  гласуват на референдума“. Това коментира пред Радио Сливен Нет председателят на Единна народна партия /ЕНП/ Валентина Василева – Филаделфевс.

Нека обясним отново, че не е задължително да се отговаря на  трите въпроса, може само на един, на два или на трите, най-важното е избирателите да нямат притеснение и да поискат бюлетина за референдума, ако в секционните комисии такава не им бъде предоставена, коментира още Василева. След като припомни и трите въпроса, на които имаме право да отговаряме в деня на вота на 6 ноември /свързани с избора за народни представители по мажоритарна система с абсолютно мнозинство в два тура, въвеждане на задължително гласуване и финансирането на партиите да е по 1 лев на действително получен глас на последните парламентарни избори/ председателят  на ЕНП  прогнозира, че най-голяма активност ще има по въпроса, който касае субсидиите на партиите. „Хората виждат ясно, че огромна част от  парите им отиват за издържане, а не за „партийно строителство“, като голяма част се разхищават. „Последен скандален пример – ГЕРБ си закупи бронирано ауди за 600 хиляди лева – пари на данъкоплатците“, коментира Василева. „Ние от ЕНП предлагаме  да се отделя по един лев  на глас, но за всички партии и  по този начин ще има равен старт за всички. Отварям една скоба – ако това се приеме – какво се случва с натрупаните до момента пари? Това са солидно количество милиони, които дават  преден старт за големите партии  Ние предлагаме национализация на досегашните субсидии или да отидат във фонд за лечение на деца, след това – зануляване. Лесно е да се изчисли минимумът, с който една партия може да съществува. Но такъв равен старт ще изравни възможностите на партиите и ще даде шанс на по-малките партии да се развиват“, заяви още лидерът на ЕНП. По думите й,  в ЕНП няма нито един човек, вкл. ръководството, който да е само политик. Всеки си има професия и отделя време за политика. Разбира се, когато си в парламента – има нужда от сътрудници, офиси, но за мен партиите почнаха да се превръщат в борси на труда, което е абсолютно недопустимо. Един от показателите, е че партиите имат прекалено много пари  са т.нар.  дарения. Какво означава  еди коя си партия направила дарение за дома за възрастни хора – това са нашите пари – неетично и нахално е през нас партии да правят дарение. Формулата е   или да бъде отнета субсидията и това да се случва през държавата,  или ако  иска някои да бъде дарител – да бъде анонимен дарител и да си бръкне в джоба“, заяви още Василева.

В заключение председателят на ЕНП призова гражданите да са активни на референдума на 6 ноември и коментира, че прима въпросите от него като знак, че хората имат нужда от промяна, която политиците трябва да им дадат.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

2 × four =