Валентина Василева: С бъклица, дрян и казанлъшки рози ли ще декорираме Европа?

0
709

ПОЗИЦИЯ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ЕДИННА НАРОДНА ПАРТИЯ

Българското Министерство на културата не прави разлика между инсталация и декорация. Липсва всякакво разбиране за мащаба, значението и творческата част на проект, който ще визуализира посланието и лицето на страната ни, заяви председателят на Единна народна партия Валентина Василева. Реакцията е по повод обявения от Министерството на културата конкурс за проектни предложения за декорация в сградите на Съвета на ЕС в Брюксел, във връзка с българското председателство. Целта на конкурса, обявен от ведомството, е изработване на арт инсталация в атриума на сградата Justus Lipsius, обзавеждане и декорация на определени зони в същата сграда, както и в сградaта Europa Building. Според Валентина Василева буди пълно недоумение факта, че конкурсът е обявен само за висши училища. От него са изключени за участие всички български творци, както и компании за арт дизайн и творчески колективи.

„Кого информира Министерството на културата сред висшите училища, след като са във ваканция, а конкурсът е обявен на 24 август и приключва на 14.09.2017 г. в 17.30 ч.? Още повече, че се очаква първите предложения да бъдат представени в Брюксел в началото на септември! Кой е този български гений, който ще представи подобен проект в рамките на една седмица? Имам основателното съмнение, че може би някой вече работи по него, но от месеци насам“, заяви още Валентина Василева.

В съобщението за конкурса на Министерството на културата е отбелязано, че ведомството „поема разходите по транспорт и монтаж на арт инсталацията, декорациите и оборудването за своя сметка, както и командирова 1 представител на спечелилия конкурса участник, който да осъществява наблюдение на място в Брюксел по монтирането.“ Тази част от обявлението е поредно доказателство, че в това министерство под думата „инсталация” се разбира нещо като монтаж на дограма или поправяне на ел.инсталация, та те ще пренесат материала до там, а един ще наблюдава монтажа с ръце на кръста. Пълна неграмотност! „За своя сметка с конкурс ли означава? Какви ще са разходите, които министерството ще „прецени“ да даде и да ги сравним с бюджета за изработването.

„Така зададените параметри и срокове ни дават шанс  да украсим сградите на Съвета на ЕС единствено с бъклица, дрян и казанлъшка роза, но никой няма да може да разсее миризмата на прегорял управленски суджук“, каза още Валентина Василева.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

nineteen − five =