Вече няма коалиция “Напред”

Дата: 10 Юни 2009 Автор: Всекиден, Анна Кълцева

0
346

Времето, в което бяхме заедно, за себе си открих изключително качествени хора в съюза на г-н Личев, успях да се докосна до неизчерпаемото остроумие на Любо Дилов-син, на неговата креативност. И запазвам най-добри чувства от тази кратковременна коалиция

Елеонора Николова, зам.председател на ЕНП

Г-жо Николова, накъде поема коалиция “Напред” след евроизборите?

Знаете, че една от водещите партии в тази коалиция се отказа. И води сепаретни преговори, с което обрече този проект за добро или за лошо.

За добро или за лошо е, според вас?

Аз смятам, че в кампания това не се прави по този начин. Вярно е, че коалицията не се представи блестящо, но има едни гласове, които нито една друга политическа сила, която се бори за влизане в парламента, не би пренебрегнала. От друга страна, това не е максимумът, който коалицията може да направи и заради това беше много важно ние да се държим стегнато и като отбор, и да не позволяваме отвън да ни казват “Кого харесвате, кого не харесвате”. Т.е., да не бъдем пазарувани на парче.

Не стана ли точно така?

С излизането на ВМРО така се получи. Така или иначе, ние, останалите, се събрахме като коалиционни партньори и решихме да си регистрираме тази коалиция в този вид, в който съществуваме. За да може да имат нашите хора по места шанс да се кандидатират, да работят и консолидират своите привърженици – там са двете БЗНС-та – на Пинчев, сега Ненчев, ЗНС на Стефан Личев, “Гергьовден”, ЕНП, с опция зелени да се присъединят. Така че да дадем една възможност хората да работят, да мерят сили. Това, разбира се, е единствената възможност.

И коалиция “Напред” се регистрира днес в последния срок?

В момента всичко се работи като технология, подписи, документацията. Защото иначе се губи шансът за участие.

Ще има ли коалицията свои мажоритарни кандидати във всички 31 района?

Това ще го обсъждаме, след като се регистрираме днес. Имаме още малко време до събота, за да преценим съвсем трезво, да изберем няколко района, в които да концентрираме усилията на всички. За да подпомогнем тези качествени кандидати, които имат шанс.

Значи днес коалиция “Напред” се регистрира без ВМРО?

Може да има друго наименование, защото коалицията беше “Напред”-ВМРО. Обсъжда се ново име, но всъщност това си е коалиция “Напред” с хората, които са се “сглобили” и искат да са почтени един към друг.

Какви са вариантите за ново име?

Не съм присъствала на всички разговори. Едно от обсъжданите имена е Народен съюз – зелените, но днес креативният съвет ще реши.

И “Гергьовден” остава в коалицията?

На този етап – да. Те трябва да се регистрират. Значи, всички ние трябва да се регистрираме, за да имаме някакъв минимален шанс за участие.

Какво не направи “Напред”, за да постигне по-висок резултат на евровота?

Има няколко неща, които се случиха и които попречиха коалицията да има по-голям успех. Първо, до последния момент “Напред” беше свързано с ЛИДЕР. По време на кампанията хората продължаваха да питат “Това ЛИДЕР ли е, какво е?”. А ВМРО също, благодарение на това, че бе в една коалиция, след това влезе много бързо в друга, загуби своята идентичност. Така че краткото време, бързината при сглобяването, не позволи дори на субектите, които имат собствена физиономия, да разгърнат потенциала си. ВМРО действително са много огорчени, защото в други случаи са се представяли много по-добре.

Ако “Напред” и ЛИДЕР бяха заедно, щеше ли да има по-добър резултат?

Ако гледаме резултатите, които двете формации постигнаха, съвършено ясно е, че този резултат имаше шансове да се мултиплицира. И сега неизвестните и пред двете формации нямаше да съществуват.

Дали, все пак, има някаква възможност до края на деня да се регистрирате заедно с ЛИДЕР?

ЛИДЕР бяха коректни към нас. Те отправиха ръка към коалицията, но ВМРО прецени, че техният шанс самостоятелно да преговарят, е по-добър. Поради което тази протегната ръка някак си остана във въздуха. Може би ВМРО действително ще съумеят да договорят добри условия за себе си заедно с ЛИДЕР.

Какви са прогнозите ви за представянето на коалицията на парламентарните избори, за какъв процент ще работите?

Това ми е много трудно да кажа. Хубавото, което виждаме е, че земеделците започват да се обединяват. Нещо, което всички смятат, че не е възможно да се случи. Но явно в период на изпитания това се случва. Имат потенциал зелените, които също търсят място под слънцето. Имаме партии като ЕНП и “Гергьовден”. Това е и една заявка за бъдещето и мисля, че други шансове ние нямаме.

(Б.ред. – 16 часа) Г-жо Николова, регистрира ли се вече новия състав на коалиция “Напред” и как ще се казва новата коалиция?

БЗНС (б.ред. – Георги Пинчев) и ЗНС се обединиха и решиха името на тяхната коалиция да е Земеделски съюз. При това положение, както “Гергьовден”, така и ние, няма как да бъдем в тази коалиция. Запазваме си приятелството и възможността да си партнираме в бъдещи листи, да се подпомагаме.

Няма вече да има коалиция “Напред”, така ли?

Да. Ние решихме, че не можем да се регистрираме в този съюз, защото той носи идентификацията на земеделците. Ние им желаем успех и сме се договорили, че наши качествени хора по места могат да подкрепят техните листи, да намерят място в техните листи.

И какви ще са действията на ЕНП от днес нататък?

Решението на нашето изпълнително бюро е, че продължаваме да преговаряме със субектите в център дясното пространство – Синя коалиция, ЛИДЕР и РЗС, за възможности да ги подкрепим в тяхната работа.

А с ВМРО?

Както вече казах, ВМРО е причината да няма коалиция “Напред”. За нас беше много важно ние да си запазим коалицията и да преговаряме от позицията на не много задоволителен, но постигнат резултат. Защото 60 000 гласа не са излишни на никого. Но беше важно ние да го правим като общност, като хора, които са постигнали този резултат. Излизането на ВМРО обезсмисли нашия труд. Защото много трудно е да се каже дали този резултат е само на ВМРО, защото европейската кампания в голямата си част е мажоритарна. Мисля, че е нездравословно ВМРО да казват кого харесват и кого не харесват в тази коалиция. А точно това се получи. Такъв е изборът на г-н Каракачанов, не го коря, защото и ВМРО много тежко приема този резултат. Техният анализ е, че е загубена част от тяхната идентичност в коалиция “Напред”. И разбирам, че г-н Каракачанов вчера е имал много спешна среща при президента и вероятно той ще е там, където президентът му покаже.

Сигурна ли сте, че г-н Каракачанов се е срещал с президента Първанов вчера?

България е малка, София е още по-малка. Информацията се разнася. Може г-н Каракачанов да е потърсил само приятелски съвет от президента. Но е възможно да е търсил и по-сериозно съдействие. Това вече е проблем на г-н Каракачанов, за нас той е затворена страница.

Значи ЕНП продължава преговори със Синята коалиция, РЗС и ЛИДЕР?

Ние сметнахме, че оттук-нататък не можем да фигурираме в коалицията равностойно, а само с рамково споразумение за подкрепа и евентуално за участие в общи листи.

И ЕНП няма да се регистрира самостоятелно?

Не, няма.

А ще си сътрудничите ли с “Гергьовден”?

Искам да кажа нещо много важно – че във времето, в което бяхме заедно, за себе си открих изключително качествени хора в съюза на г-н Личев, успях да се докосна до неизчерпаемото остроумие на Любо Дилов-син, на неговата креативност. И запазвам най-добри чувства от тази кратковременна коалиция.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

2 × 3 =