Високопоставен български политик отива при голям лидер в Европа и иска предпазна клауза за България

Дата: 15 Октомври 2008 Автор: Нова ТВ

0
260

Няма нормална европейска страна, в която отстраняването на висш  офицер от службите да предизвика парламентарен катаклизъм, правителствен катаклизъм, коалиционен катаклизъм, почти  европейски катаклизъм 

Реагира ли Брюксел на скандалите в ДАНС – разговор с Мария Капон и Стефан Софиянски в сутрешния блок на „Нова телевизия“ – „Здравей, България“

Водещ: Има ли концепция европейската десница за противопоставяне на  световната финансова криза? Мария Капон и Стефан Софиянски са  мои гости тази сутрин. Добро утро и добре дошли.

Мария Капон: Добро утро.

Стефан Софиянски: Добро утро и на зрителите.

Водещ: И тъкмо използваме повода, че сте се върнал, господин  Софиянски, от Брюксел, от срещата на Европейската народна  партия. Работи ли се за изготвянето на дясно противодействие на  световната финансова криза? Доколко тази тема беше акцент на  разговорите?

Стефан Софиянски: Това беше основен акцент на разговорите, независимо че бяхме обявили и други теми – избори 2009. Имаше много интересна дискусия. Да, десницата дори и в, така, с оглед на изборите, но  най-вече заради загрижеността за това, което става, има концепция. Знаете, че Барозу се беше върнал, даже имахме много  интересна дискусия с него, той се беше върнал от Франция, бяха  приели първите стъпки, които дадоха веднага резултат,  успокояване до известна степен на пазарите, дано да е трайно, да  не е временно, на борсите имам предвид. Това, което се изисква  от нас, е една много сериозна, говорим за страните и за  партиите, които са в парламентите от десните сили, се изисква от  нас една много по-активна политика с оглед насочване и на  правителствените стратегии към стабилизиране и преодоляване на  кризата. От друга страна, Барозу декларира, че Европейската  комисия ще вземе бързи мерки и ще въведе общи принципи за всички  страни. Знаете, че десните са доминиращи в Европейския  парламент и това е възможно. От друга страна, аз също заех  позиция, но най-вече Австрия, канцлерът, бившият канцлер Шусел беше там, той противопостави тезата, че икономическите условия в различните страни са различни. Същото направих и аз, колегата  от Малта направи тази теза. И това, което формулирахме като  предложение, е, че първо трябва да се видят стъпките, които  конкретните страни според спецификата ще предприемат срещу  кризата, и след това вече да се потърси общото и да се търси. .  . търсят тези противодействия от страна на оторизираните  институции, ако мога така да кажа – Европейския парламент и  комисията, които да въведат общите правила за преодоляване на  кризата. Има много ясна и добра концепция. Това, което не можах  да се похваля за съжаление, е, че нашето правителство има  някаква стратегия за преодоляване, ще трябва да чакаме докато…

Водещ: …докато се изработи…

Стефан Софиянски:. . . докато се изработи.

Водещ: . . . и докато решат, че трябва да има. В състояние ли е обаче, госпожо Капон, европейската десница да изработи наистина  обща концепция в толкова експертна дълбочина, ако наистина има  признаци за започващо политическо профилиране по нов начин, да  не използвам думата разцепление, в Европейската народна партия?

Мария Капон: Трябва да кажем, че цялата европейска политика, която се  прави, е само рамката, но много важна е отговорността на  националните правителства. Затова Европейската народна партия и  нейните представители в Европейската комисия, в Европейския  парламент дискутират заедно със своите представители в  националните парламенти, някъде те са в опозиция, някъде те са в  управление, какви мерки смятат да предприемат. Но в крайна  сметка големите решения се взимат на ниво правителство. Ще дам  примера с една Франция, която взе своите решения през последните  дни и министър-председателят Фийон представи своя план за  действие още миналата седмица с една много голяма дискусия, а  именно „Има ли морал в капитализма“. Но тук трябва да кажем, че  европейската десница е пред избори следващата година и тези  избори са за Европейски парламент. . .

Водещ: За което говори и господин Софиянски. . .

Мария Капон: Точно така.

Водещ:     . . . за основната тема – избори 2009.

Мария Капон: И това, това е една много голяма дискусия, която се провежда  всеки месец по различни теми, веднъж в Европейския парламент,  веднъж в различни държави. И тук е въпросът за ценностите. В  европейската десница тече една много голяма дискусия между  християндемократи и ценностите им и, от друга страна, популисти,  националисти, как трябва да се реагира и какво ще е бъдещето на  цялата европейска десница през следващите. . . след следващите  европейски избори.

Водещ: Между другото, ако тече такава дискусия, тя има пряко  отношение към способността за изработване на прагматични  решения.

Мария Капон: Невинаги прагматичните решения са свързани с ценностната  система. И това обикновено е голямата дискусия – дали едно  правителство, което направи Берлускони в Италия, заедно с. . .

Стефан Софиянски: Фини.

Мария Капон: . . . заедно с националисти и фашисти, как се  противопоставиха християндемократите на Италия, които в момента  са в опозиция. Така че такава дискусия тече и ние ще бъдем  свидетели през следващата година, казвам, и след европейските  избори на една много голяма част от последствията и. . .

Водещ: Добре, но нека да обвържем, това е вярно, нали, ще има  последствия и те може би ще имат неочаквано отражение и тук, в  България, но как биха могли да се обвържат може би възникналата  поради обстоятелствата тема за отношението на десницата към  световната финансова криза и официално обявената тема – избори  2009? Как кореспондират изборите и кризата?

Стефан Софиянски: Това, което дискутирахме в Брюксел два дни, беше между  другото изключително работна среща, за съжаление само ССД и. . .  Български народен съюз по-скоро присъства там и колегата Иван  Иванов от ДСБ. Това, което дискутирахме, и колегата от Латвия  много, така, хубаво го каза – всъщност избирателят, когато  всичко е наред, е пасивен, а политическото му чувство се  изостря, когато има конфликт или когато е застрашен, или когато  има точно този тип криза. И една успешна борба, едни успешни  стъпки в тази посока в европейски мащаб ще спечелят доверието на  избирателите, както и неуспешни стъпки ще отхвърлят доверието  на избирателите. Десницата, европейската десница е амбицирана да  има отново мнозинство в европейския парламент. Позициите във  Франция, в Германия, в Англия дават шансове за това. И се  надяваме, че и ние ще дадем нашия малък принос, стига да сме  разумни и да намерим пътя на обединението, за да имаме едно присъствие в парламента.

Мария Капон: Аз мисля, че днес е много важно да кажем какво се случва за  България, погледнато от страна на Европейската комисия най-вече.

Водещ: Е, точно щях да кажа, да.

Мария Капон: Знаете ли, г-н Коритаров, аз съм много притеснена от това,  което става, защото ние сме пред ноемврийски доклад и България е  пред междинен ноемврийски доклад от страна на Европейската  комисия. И всички скандали в ДАНС, които се случват са прякото  доказателство, че на България й предстои предпазна клауза.

Водещ: Дали. . .

Мария Капон: Предпазна клауза, която е последният механизъм, който има  Европейската комисия като реакция на всичко, което прави. . .

Водещ: Значи, това, което вие говорите. . .

Мария Капон: . . . правителството.

Водещ: . . . аз го слушам с повишено внимание, защото макар и да не  е било в ефир, имахме един разговор, в който вие около месец и половина преди правителството на Мирко Цветкович сега в Сърбия,  казахте, че са се договорили социалистите и партията на Тадич,  което беше още хипотеза  и взе, че стана. Така че сега, като  казвате за предпазна клауза. . .

Мария Капон: Ами, много е критично положението, защото ако. . . онзи ден във вестник „Труд“ се чудихме дали заглавието е „Румен Петков  иска оставката на Станишев“. Със сигурност така, както вървят  скандалите, и подредените политици зад скандала в ДАНС, по  странен начин, както бяха подредени за безмитните магазини, ако си спомняте. . . за закриването на безмитните магазини бяха се  подредили Румен Овчаров, Иван Костов, Милен Велчев, ДПС, едно  зад друго, за да останат безмитните магазини. Тогава, когато  натиснете нерва на наркоканалите и мястото, където са  наркоканалите и минава контрабандата, тогава по странен начин се  подреждат политиците. И днес,  когато разделителната линия в  ДАНС и разделителната линия в страната вече не е между  управляващи и мнозинство. Аз трябва. . .

Водещ: Или опозиция. Да!

Мария  Капон:. . . да ви кажа, че това, което се случва в Европейската  комисия, е пълен стрес от състоянието на страната ни. Знаете ли,  няма нормална европейска страна, в която отстраняването на висш  офицер от службите да предизвика парламентарен катаклизъм, правителствен катаклизъм, коалиционен катаклизъм, почти  европейски катаклизъм. Това е абсурдно. Аз искам да живея в  нормална страна. И ако Румен Петков не може да поиска оставката  на Станишев, казвам в кавички, то Европейската комисия ще я  поиска с предпазна клауза, ако скандалите продължават. И нека  тук да си кажем, че отново се подредиха по странен начин една  част от политиците, които, дали това ни харесва или не, това е  видно. Подредиха се ген. Атанасов, Румен Петков в една и съща  редица. И когато, когато се вижда полковник Цветанов, или там,  не им знам на всичките чиновете, но когато, когато се вижда как  се подрежда тази редица, то тогава днес трябва да кажем,  връщайки се към европейските ценности, че няма политически  егоизъм, който да може да надскочи над герба на страната и над  трикольора. И трябва да сме много внимателни, всеки един от нас,  независимо дали представляваме десница или левица, когато опира  до България. Защото когато високопоставен български политик  отива при голям лидер в Европа и иска предпазна клауза, нали  разбирате. . .

Водещ: Кой е този политик?

Мария Капон: Повече няма да кажа.

Водещ: Има ли такъв политик?

Мария Капон: Мисля, че това ще стане ясно и това ще се види.

Водещ: Имало ли е такова нещо?

Мария Капон: Г-н Коритаров. . .

Водещ:     Чакайте, чакайте.

Мария Капон: . . . искам само да кажа. . .

Водещ:     Казвате. . .

Мария Капон:. . . да кажа нататък. . .

Водещ:     Има ли такова нещо – високопоставен. . .

Мария Капон: Има такова нещо. . .

Водещ:     . . . български политик?

Мария Капон: . . . но оттук нататък, г-н Коритаров, аз ще ви кажа  следното. . .

Стефан Софиянски: Аз понеже се връщам от Брюксел. . . не съм бил аз.

Мария Капон:. Не. Предпазната клауза е изключително. . .

Водещ: Ама има ли такова нещо? Опозиционен лидер ли е?

Мария Капон: . . . тежък. . .Мисля, че, мисля, че е факт и това, което обаче е по-важно за страната ни е какво ще стане оттук нататък.  И ако наистина някой в момента си смята, че ноемврийският доклад  просто така ще мине, аз мисля, че българското правителство и екшън планът, който днес се представя в Брюксел, реално е  несъстоятелен и трябва да има действия в страната, така че да  бъдат вкарани няколко. . .

Водещ:       Казвате ни нещо много странно. . .

Мария Капон: . . . големи. . .

Водещ: Да.

Мария Капон: Това, което е много важно, големи престъпници трябва да  бъдат вкарани в затвора. И всички чакаме. . .

Водещ: Не може самоцелно. . .

Мария Капон: . . . работа от страна на ДАНС.

Водещ: Първо, да кажа подреждането може, на личностите, които  изброихте, може да почива на различни логики. И наистина тук  трябва да има пълна прозрачност и разследване на това какво се  е случило, защото наистина имаше много необичайни неща. ДАНС е  един от проблемите на страната, но хората, това, което слушаме  всяка сутрин от нашите зрители, те се вълнуват от доходите им,  от цени на парно, ток. . .

Стефан Софиянски: Значи, ДАНС няма да нахрани хората, нито ще ги нахрани, нито ще им вземе. Нека да бъде ясно. Проблемът с ДАНС  е типичен за всяка посткомунистическа или комунистическа, бих  казал, нашите още и до пост- не са стигнали управляващите,  партия. Това са си вътрешни конфликти, те си вадят досиета,  замерят се, обясняват си се вътре. Това някак си е може би дори  и с цел за отвличане на вниманието от сериозните проблеми. ДАНС  не е. . .

Водещ: Сериозният проблем обаче. . .

Стефан Софиянски:     . . . проблемът на България. Ако оставим ДАНС на мира, може  би той ще заработи по-добре,  отколкото като непрекъснато се  бъркаме. . .

Водещ: Или пък ще спре да работи въобще, което сега. . .

Стефан Софиянски: Или пък ще спре да работи, да. Еднакво е. Аз приемам обаче,  че ако не е толкова център на внимание, ще работи по-добре,  отколкото както сега е център на внимание. И бих подкрепил  хората там, независимо от политическата им принадлежност, те са  професионалисти.

Водещ: Те нямат принадлежност. . .

Стефан Софиянски:     Да, не би трябвало да имат. . .

Водещ: . . . те са деполитизирани.

Стефан Софиянски: От политическото им минало, нека да кажем, стига да са  професионалисти. Това го спирам. Проблемът на България,  сериозният, който трябва да ни притеснява, това е икономическият  проблем. България не само че не вземе мерки навреме за кризата,  а допусна една изключително висока инфлация. Ние с вас, г-н  Коритаров. . .

Водещ: Ние сме говорили няколко пъти, да.

Стефан Софиянски:. . . много пъти. От май миналата година поне тук, в това студио, сме казвали,  че трябва да има антиинфлационен, антиинфлационна програма и спешни антиинфлационни мерки на правителството. Аз поне съм казвал няколко пъти какви смятам, че трябва да бъдат. За  съжаление едва вчера не, ами в края на миналата седмица се появи  някакъв доклад, нали, който беше по-скоро анализ на причините  и, разбира се, по стар обичай причините бяха лошите  метеорологични условия,  което ме изненада, да, и световната криза. Но да го  оставим това. Какво, какъв е проблемът в момента? Инфлацията е  вече над 13 процента, тя ще се увеличи, защото сега не са  включени предстоящите, в инфлационните индекси не са включени  предстоящите поскъпвания на енергията през природния газ. И в  крайна сметка от очакваните 10 процента инфлация, които се  декларираше и които предупреждавахме, даже в спора ми с  Орешарски в пленарна зала той твърдеше, че ще бъде едноцифрена  инфлацията тази година, тя не само че ще е двуцифрена, а ще  отиде много сериозно напред. И къде вече идва сериозният  проблем? Това, че ние практически обезценихме освен средствата  на хората, обезценихме и собствените си капитали. Какво. . . и  държавните капитали. Ние натрупахме един излишък, който сега го  разпределяме по странен начин, който като номинал, като стойност  е много по-различен, ако той беше реализиран на момента. С разпределението на този излишък какво каза правителството?  Правителството каза, аз го казах и в пленарна зала,  правителството каза буквално следното: ние можехме да дадем  по-високи пенсии на хората, но не ги дадохме, ние можеше да  построим повече магистрали, но не ги построихме, ние можеше да инвестираме в здравеопазването, но не инвестирахме. Това каза,  това говори докладът, който правителството представи в зала. Там има много. . .

Водещ: . . .докъде ще стигне таванът, да?

Стефан Софиянски: . . .странни неща. Там има много странни неща. Примерно  отделят се през октомври месец 180 милиона за пътна мрежа, които трябва да се похарчат до декември. Ти си изпуснал строителния  сезон, цяло лято не си строил, сега искаш за. . .

Водещ: Да, това са наистина. . .

Стефан Софиянски: . . .два месеца да построиш.

Водещ: . . .вече производни, да.

Стефан Софиянски: Това се отразява, това са причини, това се отразява върху  инфлацията, това се отразява върху икономическите темпове на  развитие на страната. Говорим за борба против финансовата криза. Виждаме, Франция  мобилизира ресурс. Виждаме другите, Щатите мобилизират огромен  ресурс. България го има този ресурс. България го има, защото  срещу нея седят 7 милиарда, 7 милиарда евро, напълно достатъчни  да бъде преодоляна една тежка криза, стига да бъдат усвоявани. Те не могат да  отидат в банковата система тези пари естествено, но тези пари  могат да компенсират кризата за сметка. . . и да поддържат  икономическия растеж.

Мария Капон: Това, което е много важно е, че България е в рецесия и поради тази рецесия в  момента най-вероятно напролет ще предстоят редица фалити, ще се  увеличи безработицата. . .

Стефан Софиянски: Някои процеси ги има, факт са вече.

Мария Капон: . . . въпреки. . .

Стефан Софиянски: Ние имаме фалирало. . .

Мария Капон: Има около 30 процента. . .

Стефан Софиянски:     . . . имаме фалирало „Кремиковци“.

Мария Капон: . . . инфлация. . .

Стефан Софиянски: Това е факт.

М. Капон: Но нека, но нека да кажем. . .

Стефан Софиянски: Имаме обезценяване на фондовата борса на предприятията.  Изключително ниско. . .

Водещ: Какво искате да кажете? Да.

Мария Капон: Когато започнат фалитите, обикновено излизаме от кризата. Аз  затова казвам, че фалитите тепърва ще започнат, но ще започне и  свиването на разходите във фирмите. Хората имат намалена  покупателна способност. Ще живеят по-бедно, чака ги тежка зима и  няма какво да го крием. Днес хората ги интересува както Законът за етажната  собственост, така и гарантирането на влоговете им, независимо  дали става въпрос за 5 хиляди лева или за 95 хиляди лева. Затова  българското правителство трябва да подкрепи поправката, която  съм внесла примерно за равностойност на 50 хиляди евро  гарантиране на влоговете, за да успокои. . .

Водещ: Да се уеднакви със. . .

Мария Капон: Да, за да успокои. . .тя има по-скоро за цел успокоение в доверието на  гражданите. Но другите. . .

Стефан Софиянски:     Да, тя мобилизира изключително голям ресурс.

Мария Капон: Но другите превенции, които трябва да се направят, те са  именно в това да бъдат дадени допълнителни облекчения на фирмите  и най-вече намаление на осигурителната тежест за съхранение на трудовия пазар.

Водещ: Да ви помоля за съвсем кратко, споменахте фалирало  „Кремиковци“, понеже след малко ще бъде Александър Томов,  наистина ли може да се твърди така?

Стефан Софиянски: Аз го казах просто като пример. Факт е, че „Кремиковци“ е, в  него има синдици. Не говоря за подробностите, но е безспорен  факт, че в него влязоха синдици. Това е единият от проблемите.  Какви са причините не искам да ги коментирам, нито да ги свързвам с Томов, нито пък с ЦСКА, защото съм  левскар.

Мария Капон: Агонията е много дълга.

Стефан Софиянски: Не искам, да. Но факт е. . .

Мария Капон: Агонията е много дълга на „Кремиковци“.

Стефан Софиянски: Но по-опасното, но по-опасното, което е, това е състоянието  на българските предприятия на фондовата борса. Това е лошият  признак за българската икономика. Това е цената на българската  икономика.

Водещ: Ясно. Разбирам.

Стефан Софиянски: Просто тя олекна. И тук не остана време да кажем за мерките, но ако не се  предприемат бързи мерки, и аз отново и за излишъка казах инвестиция в земеделското стопанство.

Водещ: Разбирам.

Стефан Софиянски: Недопустимо е да поскъпва храната в България.

Мария Капон: България има нужда от действащо правителство. . .

Стефан Софиянски: Да.

Мария Капон: . . . а не, след като дойде кризата, тогава да се чудим какво да правим.

Водещ: Ще видим.

Мария Капон: Трябва да има реакция предварително за превенция и за  съхранение на живота на българските граждани. От това имаме  нужда.

Стефан Софиянски: Животът не е застрашен. . .

Водещ: Благодаря ви, . . .на Мария Капон и на Стефан Софиянски.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

seven + twenty =