Властта ни готви реактор и половина нови ВЕИ мощности

Дата: 22 Юни 2015 Автор: ЕНП

0
334

До 2025 г. ще бъдат присъединени 1489 МВт възобновяеми енергийни мощности /ВЕИ/ към електропреносната и електроразпределителната мрежа. Това заяви по Нова тв Мария Капон, председател на Единна народна партия, част от Коалиция „Десните“.

Да видим бизнесът знае ли плановете на правителството за присъединяване на 1489 мегавата ВЕИ в електропреносната и електроразпределителните мрежи от 2015 до 2024, това е количество по-голямо от един нов блок на АЕЦ „Козлодуй“?, заяви Мария Капон.

Изнесените от нея данни фигурират в Плана за развитие на преносната електрическа мрежа на България за периода 2015 – 2014 г. От тях става ясно, че всяка година в периода от 2015 до 2024 ще се присъединяват средно по 50-70 МВт нови мощности от вятърни централи, като за 2016 и 2020 те ще бъдат съответно по 120 МВт. При фотоволтаиците се предвижда средно на година да бъдат присъединявани по 40 МВт, а за 2017 и 2020 г. по 185 и 92 МВт съответно. За сведение към средата на 2014 г. е имало 694 МВт вятърни централи и 1038 МВт фотоволтаични електроцентрали.

„А обикновените граждани знаят ли колко още ще плащат за този ужас без край? Новите ТЕЦ-ове и когенерации къде са и чии са? За да знаем срещу кого ще протестира Борисов следващият път? Кой има интерес българската икономика да фалира? Ще плащаме и по-скъпия ток, и по-скъпите продукти и услуги, и новите помощи за новите безработни. Нима не е ясно, че евтин ток прави само Козлодуй и държавната Марица. Защо не се съсредоточат усилията в увеличаване на тези мощности, а храним собственици на ВЕИ – та още и още? Срещу какво?“, подчерта Мария Капон.

Предвидените 1489 МВт правят почти един блок и половина ядрен реактор, който е базова мощност, за разлика от ВЕИ-та. В същото време управляващите от средата на миналата година постоянно твърдят, че страната ни не се нуждае от нови енергийни мощности. Имали сме достатъчно и за вътрешно потребление, и за износ. С този рефрен те се опитват да обяснят, защо страната ни не се нуждае от нов ядрен блок на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, който ще произвежда много по-евтино и екологично чисто електричество, отколкото това, което дават същите тези ВЕИ-та.

Високата цена на тока през последните години се дължи именно на електричеството, произвеждано от фотоволтаици и вятърни централи, а не на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ и държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“. От 2010 г. благодарение на законодателството и правителствената политика в страната ни с ударни темпове са изграждат ВЕИ централи. Така само за 2 години бяха построени и присъединени към мрежата над 1000 МВт, с което България преизпълни ударно поетите задължения към Европейския съюз, предвиждащи едва след 2016 г. 16% от произвеждания ток да бъде от ВЕИ. Токът от новопостроените „зелени“ мощности се изкупуваше преференциално, докато евтиното електричество на държавните централи ставаше ненужно. Така в общи линии се стигна до тежката криза от зимата на 2013 г., когато системата не издържа и високите цени на тока предизвикаха масови протести, довели през февруари до свалянето от власт на премиера Бойко Борисов.

Видео от участието на Мария Капон можете да гледате ТУК

ОСТАВИ КОМЕНТАР

9 + 3 =