Време е избирателят да промени избирателната система

Дата: 19 Юни 2008 Автор: ЕНП

0
239

Председателят и заместник председателят на ЕНП Мария Капон и Елеонора Николова, Нено Димов от ДСБ, лидерът на Новото време Емил Кошлуков и независимият депутат Димитър Абаджиев дадоха съвместна пресконференция, провокирана от изявлението на президента относно реформа на избирателната система в България.

Те заявиха, че именно президентът трябва да инициира референдум в рамките на това Народно събрание за избирателната система. Мария Капон постави и срок за референдума – най-късно до октомври, за да има време за подготовка на законодателството. Тя допълни, че не е толкова важно каква ще е технологията на мажоритарния вот, колкото самото засилване на мажоритарния елемент, както и системата да бъде смесена, като избирателят сам подрежда мажоритарните листи.

Според Нено Димов мажоритарният вот ще направи депутатите отговорни пред избирателите и ще се премахне системата на вътрешно партийна лоялност, изразяваща се във фразата „колкото повече слушкаш, толкова повече папкаш”.

А Емил Кошлуков допълни, че с мажоритарния елемент ще се избегне етнизирането на вота, ще се преодолее донякъде корупцията и лобирането.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

twelve − 2 =