Възможен е нов мониторингов механизъм върху България

Дата: 07 Юни 2008 Автор: Агенция "Фокус"

0
271

Възможен е нов мониторингов механизъм върху България за контрол над усвояването на европейските фондове. Това каза пред Агенция “Фокус” председателят на “Единна народна партия” (ЕНП) и независим депутат Мария Капон. Най-голямото притеснение на Европа, свързано с България, е непрозрачният начин, по който се харчат предоставените средства. Според нея – през следващите седмици такъв мониторинг най-вероятно ще бъде обсъден с българското правителство.

“Това е част от компромиса в името на българските граждани, който ще бъде взет от Европейската комисия през следващия месец. В същото време – това е още една лоша оценка за българското правителството и за невъзможността му да се справя с целия присъединителен процес. С присъединяването на България беше въведен един мониторинг по правосъдие и вътрешен ред. В момента се обсъжда нов механизъм, който да регулира и контролира изразходването на средствата на европейските фондове”, каза Мария Капон.
За доклада на Европейската комисия за напредъка на България, който ще излезе през юни, лидерът на ЕНП посочи:

“Европейската комисия максимално обективно дава оценки на всяко едно правителство, и най-вече когато става въпрос за доведените от него политики. За това очаквам обективен доклад, който да е и критичен, и да отразява реално ситуацията в страната. Няма как да не бъдат засегнати всички непрозрачни сделки, корупцията по високите етажи на властта, тази по ниските етажи на властта и различните сфери. Частично в доклада ще бъдат отразени и промените в правителството – като вот на доверие за определен период на кабинета “Станишев”. Мария Капон подчерта, че това няма общо с политически съмнения.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

18 − seventeen =