В ГЕРБ решиха да хитруват с въпроса за референдума и сами паднаха в капана си

Дата: 13 Януари 2013 Автор: Медиапул

0
350

БСП и проруското лоби в България се опитват да ни убедят, че ако няма „Белене“, няма да имаме ядрена енергетика. Това е все едно някой да ме изнудва да си купя Москвич на цената на Мерцедес и, ако откажа, да ме обяви за враг на автомобилите, казва лидерът на ЕНП Мария Капон

Интервю на Полина Паунова

Госпожо Капон, има ли объркване сред хората относно въпроса, на който трябва да отговарят на референдума на 27 януари? Как самите вие обяснявате позицията си, че подкрепяте развитието на ядрената енергетика, но сте против изграждане на нова АЕЦ?

Объркването настъпи след некадърните опити за редактиране на въпроса от страна на юристите на ГЕРБ. Всички сме свидетели, че подписите на гражданите, които социалистите събраха, засягаха единствено и само „Белене“. Toзи корупционен проект е единственото, което интересуваше БСП, а не развитието по принцип на ядрената енергетика. Иначе въпросът щеше да бъде дали сме „за“ или „против“ развитието на ядрената енергетика и толкова. ГЕРБ решиха да хитруват, като манипулират въпроса и от много хитрост сами паднаха в капана, който заложиха. Сега привържениците им се чудят какво да правят.

Позицията на Единна народна партия и сега на комитета „Беля НЕ“ винаги е била една и съща. Ние сме „за“ развитие на ядрената енергетика на площадка „Козлодуй“, с реактори последно поколение, при изгодни за страната условия. Винаги сме били против АЕЦ „Белене“, защото е стар, скъп и заробващ проект. Пропагандата на БСП и проруското лоби в България се опитва да ни убеди, че ако няма „Белене“, то няма да имаме ядрена енергетика. Това е все едно някой да ме изнудва да си купя Москвич на цената на Мерцедес и, ако откажа, да ме обяви за враг на автомобилите…

Не се ли създаде допълнително объркване на общественото мнение с ненадейната смяна в позицията на премиера Борисов, който настоя ГЕРБ да гласуват с „не“ вместо с „да“? Според Вас на какво се дължи този рязък обрат в позицията на министър-председателя?

Не съм склонна да коментирам обратите в мненията на премиера. Това не се случва за първи път. Друг вид специалисти трябва да се изкажат за динамиката на поведението му. Мога само да се надявам, че е чул аргументите на нашия комитет и на този, представляван от г-н Иван Иванов и е решил да не бъде запомнен като министър-председателят, оставил страната си в енергийно робство от Русия.

Колкото до объркването, то засяга само членовете и симпатизантите на ГЕРБ, защото повечето граждани имат глави на раменете си и вземат решения по собствена воля и разум. Няма да скрия, че и преди призива на Борисов, доста мои познати и приятели, които са привърженици на ГЕРБ, ми казваха, че ще гласуват с „не“ на тази откровена далавера.

Сега оглавяваният от Вас инициативен комитет и този на ДСБ се оказват в един лагер с ГЕРБ, макар че кампанията започна при други стартови позиции – ГЕРБ и БСП бяха „за“ срещу вас, които сте „против“?

Не. ГЕРБ се оказа в един лагер с нас. И нека да съм напълно ясна – тук не става дума за размер на партията, а за позиция, на която е стояла и стои последователно. Реалната десница, която е стъпила на ценностна основа, не определя веднъж проекта като „необходим, който ще строим на всяка цена“, а после като „скъп, за който няма инвеститори“. Икономиката не е футболна игра, в която Костадинов да направи чудо в 90-та минута, а сложна инертна система, която пряко засяга живота на хората. Такова поведение е безотговорно, защото гражданите виждат резултатите по сметките си за парно, по бензиноколонките, а сега се опитват да ги изненадат неприятно и с цифрите на електромерите.

Радвам се, разбира се, на последното решение на Борисов по „Белене“ и се надявам да не е предпоследно. Забавлява ме истеричната реакция на БСП, които до вчера нямаха нищо против да са в една лодка с ГЕРБ, въпреки, че са опозиция. Ами да го бяха похвалили поне веднъж човека и той да разбере, че има съюзници. Той обича да бъде хвален, а те мълчат. За разлика от тези променливи агрегатни състояния, ние с комитета на Иван Иванов работим в негласен, но чудесен синхрон, просто защото става дума за кауза, а не за конюнктура и корпоративни сметки.

Как си обяснявате пасивността на ЦИК по повод нарушаването на институционалната процедура в информационно-разяснителната кампания?

ЦИК е малко или много в позицията на електората на ГЕРБ. Объркани са и се чудят как да постъпят. На тях им се наложи да работят по този референдум по един закон с много празноти и непрекъснато си го допълват от Изборния кодекс. Така се получи нещо трето, което не е описано никъде като нормална логика. Въпреки, че това е орган, съставен от политически квоти и непрекъснато се съобразява със силните на деня, е честно да кажем, че създадената нормативна каша е резултат от закон на БСП от времето на тройната коалиция. Така, че днес те са последните, които могат да протестират срещу начина за провеждане на референдума.

Пасивността на ЦИК е само в моментите, когато трябва да посегнат на позициите на ГЕРБ или някой от големите окупатори на влияние. В същото време, без да им мигне окото, качиха таван на разходите за кампанията на 2 млн. лева. Имаше 10-тина дни до началото, когато бе взето това решение. Всеки вменяем човек се досеща кой може да събере дарения в такъв размер за такъв срок. Вижте „Българската Коледа“ на последните ни президенти, с колко масирана набирателна кампания и за какъв срок, колко средства събират за една доста хуманна кауза? Тук бе узаконен един абсурд, отварящ вратата на парите, които имат интерес от кражбата „Белене“.

Смятате ли, че хората ще могат да направят истински информиран избор, ако отидат до урните, или ще се гласува според партийните предпочитания?

Много се надявам, въпреки политическата шумотевица, гражданите да се информират в тези 20 дни. Нямам илюзията, че са достатъчно, но все пак е по-добре, отколкото анонимно някой да ги ограбва с милиарди и после да им се усмихва какъв голям успех е постигнал. Накрая се оказва, че „успехът“ е в офшорните им сметки, а хората се чудят защо поскъпва токът и ще ругаят за това следващи политици, които ще се оправдават с „тежкото наследство“ на еди-кой си…

Ние от Единна народна партия започнахме да разясняваме доста по-рано и пак смятаме, че времето е малко. Получи се интересен политически тест. Тези, които имат гузна политическа съвест за свои постъпки в миналото, заеха позиция на бойкот и по този начин затварят очи пред кражбата Белене, защо ли? Тези които проповядваха великобългарски национализъм предпочетоха руските интереси пред българските. Левицата, противно на оглавяваната от г-н Станишев ПЕС, е яростен поддръжник на атомната енергия, защото ни държи за Москва или защото сърба надробеното от Овчаров и Първанов. А ГЕРБ, като изоставащ ученик, все още решава теста с надежда да получи поне тройка.

Защо се включихте в кампанията за референдума, при положение, че тя очаквано се превърна в сблъсък между Бойко Борисов и Сергей Станишев?

За нас бе абсолютно политически безотговорно да не се включим или да пратим хората „за гъби“ или „за риба“. Въпросът засяга енергетиката, екологията, икономиката, националната сигурност и буквално всеки български гражданин. Наш дълг е да споделим информацията, която имаме и да убеждаваме хората в предимствата и недостатъците на отделните сценарии за развитието на ядрената енергетика. Не може по въпроса да се подхожда с хитруване и сметки колко ще излязат и колко не до урните. Това не е бакалница, а въпрос на доверие по тази стратегическа тема. Тя засяга развитието на България и енергийната сфера за 50 – 60 години напред, когато всички ще са забравили кой е Бойко Борисов и Сергей Станишев. Енергийната ни и икономическата ни независимост са точно толкова големи въпроси за развитието ни, колкото членството в НАТО и ЕС. Когато хората откажат да решават, обикновено престъпната олигархия решава вместо тях.

Как бихте коментирала нивото на дебата за енергийната политика в ЕС и този в България?

Истински дебат по същността на темата трудно се провежда. Отговорните политически лица от БСП бягат от участие, а лобисткия корпоративен интерес на бангладешки инвеститори и продавачи на руско влияние разсейват важните въпроси с агресивни мюрета. Именно затова, силно се надявам ангажираният през миналата седмица лидер на БСП Сергей Станишев да приеме поканата ми за дебат в предаването Панорама на 18 януари 2013 година, вярвам че няма да се окаже зает и този петък.

В Европейския съюз се обсъждат модерни реактори от поколение 3+, въвеждат се енергоспестяващи технологии, говори се за управление на „умни мрежи“. Влагат се средства за иновации и наука, всичко е в полза на гражданина-данъкоплатец и осигуряването на живота му без вредни емисии. У нас се вихрят хора, които искат да разполагат с парите и живота ни, като с бащиния. Говорят, все едно ще строят „Кремиковци“, който фалира с гръм и трясък, и завлече страната ни със стотици милиони. Обсъждаме един икономически абсурд, предназначен да натовари страната ни с дългове и да затвори българската централа „Козлодуй“, която произвежда евтина енергия, за сметка на руска централа с три пъти по-скъп ток. Използва се икономическата криза, некадърното управление и мизерията, за да се продават на едро спомени за хубавото минало на Живков и грандоманската икономика, която фалира. Това е постколониален синдром и всички демократи „с кожата си“ трябва да усетят накъде ни тласкат с този референдум.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

14 + seven =