В гьола на „Белене“ пониква нова корупционна схема

0
794

Инициативен комитет „БеляНЕ“ остро протестира срещу намерението на българското правителство да внесе в парламента предложение за отмяна на решение взето от българското Народно събрание през месец март 2012 г. Какво решение предложи тогавашният председател на Народното събрание и днешен министър на правосъдието Цецка Цачева? В мотивите се казва ясно, че решението е продиктувано с желанието „да се гарантира енергийната сигурност и независимост на страната“.  Нашият въпрос е:  изграждайки централа по руска технология, не оставаме ли зависими единствено от една държава, която е без това контролира 100% от настоящите доставки на ядрено гориво, петрол и газ? “Отговорът е еднозначен, с предлаганото сега решение се работи за тотална зависимост на България”, каза Мария Капон, представляващ Инициативния комитет „БеляНЕ“.

Следващият мотив от решението през 2012 г. е „убедеността“ на народните представители, че нашата ядрена енергетика „може да отговори на високите стандарти за ядрена безопасност единствено с най-модерните технологии“. И днес остава въпросът дали наличните реактори, турбини и оборудването, предложени в целия проект са най-модерните технологии? Световният ядрен пазар, включително новите руски технологии, показват, че това не е така.

Следващият мотив е свързан с „опасенията от сеизмичен риск на площадката в Белене“. Сега питаме – отмина ли сеизмичният риск на тази площадка 6 години по-късно? По нататък, в мотивите на Народното събрание е записана “недоказана икономическа ефективност”. Кой днес прецени, че има икономическа ефективност, чие предложение има икономическа ефективност, как ще се организира състезателен принцип, при наличие само на една компания, която може би проявява интерес? Възможно ли  е българското Народно събрание да отмени свое решение по предположения, без да имаме яснота за икономическия модел, който се предлага?

В решението, гласувано от политическа партия ГЕРБ през 2012 г. се твърди, че стратегическият приоритет на страната е енергийната ефективност, а не производството на електроенергия.  Вероятно по тази причина се дадоха милиарди за саниране, но никой не ни обясни, колко от разходите за електроенергия ще спаднат? Не прави ли намалената консумация, според приоритетите на ГЕРБ, излишно стартирането на нова генерираща мощност? На площадката, известна като „Белене“, бе препоръчано проучване за изграждане на парогазова централа, която да работи на пазарен принцип. Какво се случи 6 г. по-късно с този ангажимент? Настоящият министър на енергетиката Теменужка Петкова, работеща по това време в АДФИ, разкри злоупотреби за стотици милиони по т.нар. проект „Белене“. Защо днес, в качеството си на министър, ги нарича инвестиции?

Нашето очакване е в “гьола”, разкрит от г-н Борисов, да поникне нова корупционна схема. Защото старите аргументи са валидни, а се предлага точно обратното решение от същия министър-председател, без да чуваме реалистични аргументи.

“Инициативен комитет „БеляНЕ“ ще подкрепи протеста, организиран на 22 май пред Министерски съвет, но това няма да е последното действие, което ще предприемем в тази връзка, независимо от предстоящото решение на Народното събрание. За нас е неприемливо да видим коалиция между ГЕРБ, БСП и националистите в полза на едни и същи корупционни интереси, с цел да плащаме три пъти по-скъп ток за въвеждане в експлоатация на една остаряла технология, която е с още 6 години по-стара. Всичко това е “стар гьол, стари технологии, стари интереси и нови рушвети”, заяви Мария Капон, представляващ  Инициатиен комитет “БеляНе”.

Лъжата, че Народното събрание предстои да вдигне мораториум се вижда от документите на самата върховна институция в страната ни, където думата “мораториум” отсъства. За опресняване паметта на народните ни представители прилагаме решенията на Народното Събрание – http://www.parliament.bg/bg/desision/ID/13936, както и решението след проведения национален референдум по темата –http://www.parliament.bg/bg/desision/ID/14348

web_referendum_300x250 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

13 − 1 =