Готвят крупна кражба с приватизацията на болниците

Дата: 02 Април 2008 Автор: Vsekiden.com

0
248

С раздържавяването на болниците предстои поредната крупна кражба. За това предупреди председателят на Единната народна партия и народен представител Мария Капон. Според нея е недопустимо министърът на здравеопазването да променя предназначението на дадена болница след раздържавяването й. Според Закона за приватизацията и предприватизационния контрол, който предстои да се гледа в пленарна зала следващата седмица, приватизационното търговско дружество е длъжно да извършва лечебни или социални дейности за срок от 15 години. ЕНП обаче настояват думата “социални” да отпадне. Така балнеосанаториумите ще се превърнат в SPA-центрове, а разликата между двете е огромна, коментира Капон. Клиниките по пластична хирургия също ще се увеличат за сметка на лечебните заведения, допълни я пък Елеонора Николова.

Мария Капон смята, че много хора си точат зъбите за закупуването на болниците, защото се интересуват от паркингите и другите апетитни терени, които те притежават. Добрите лекари отдавна са си направили частни клиники и нямат нужда от участието в тези РМД-та, аргументира се тя. Освен това от ЕНП предупредиха, че голяма част от болниците ще бъдат закрити. Цели категории селища ще останат без адекватно здравеопазване, алармира Елеонора Николова.

Според ЕНП единственият правилен ход е болниците първо да бъдат давани под наем и на концесия и чак след това да се мисли за приватизация. Как един лекар, учил за лекар, ще бъде мениджър, попита Петър Яйманов от ЕНП. Според него цялата приватизация е абсурдна, при положение че дори реформата в Здравната каса още не е приключила. Как държавата ще запази социалния си ангажимент, това е геноцид, риторично попита той. Капон пък допълни, че джипитата въобще не били предвидени в новия законопроект и те няма да могат да изпълняват задълженията си. Добрите лекари като Гайдарски нагледно показаха, че не могат да управляват, обобщи Елеонора Николова.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

2 + five =