Гръмотевичният удар се оказа подписка

Дата: 15 Август 2008

0
374

Ако намерението за обединение на десницата е искрено, то спешно ДСБ и СДС трябва да се включат в управлението на София

Председателят на Единна народна партия Мария Капон през в. „Гласове”

В последните седмици бяха дадени най-различни сигнали от страна на опозиционните партии, относно бъдещите протести. Заговори се и за конкретна дата 11 септември, после на бързо бе сменена с 6 септември. Бихте ли коментирали заявките от страна на ГЕРБ, СДС, ДСБ и Атака?

Напълно сте прав, сигналите са различни и доста неясни, самата „компания” е доста странна. Не мога да си представя какво общо европейско бъдеще има СДС с АТАКА? Дори реакциите им по конфликта в Южна Осетия са коренно противоположни. Както при всички, не особено чистоплътни политически конфигурации и сега г-н Костов пусна на предна линия хора като Петър Москов. Той несръчно се опита да определи задачата на деня на бойкота като желание за „канализиране на гнева”. Най-успешният пример за „канализиране на гнева” е в годините на Ваймарската република и го провеждат кафявите ризи на Ерих Ром. По онова време отрядите на „СА” успяват да „канализират гнева” от хиперинфлацията, бедността и импотентната политическа класа. Днес в България няма хиперинфлация и затова се оказа, че овцете правят бойкот. На практика виждаме нелеп опит за социално инженерство, които цели пришиване на Командирски пагони към мундира на ГЕРБ.

Силата на един протест е в неговата спонтанност. Мислите ли, че ако хората имаха гняв щяха да чакат лятната ваканция да мине, за да го излеят на есен?

Очевидно е, че гневът не се съхранява в акумулатори, за да припали колата на опозицията по поръчка тогава, когато няколко души са решили. През 1997 г. стотици хиляди бяха по площадите, а лидерът на СДС оглави протеста 3 дни след като хората бяха вече около Народното събрание. В такъв момент политиците застават до гражданите, защото на улицата всички сме граждани и се отказваме от политическото си качество. Несериозно е група хора да ползват с лекота лятната си отпуска и в свободното си време да планират социални трусове. Това е все едно с вас да планираме земетресение за месец март догодина и да обявим, че е спонтанно?!? За България тези действия ще се отразят негативно върху ноемврийския доклад за страната и така ще рискуваме да бъдат спрени средства за всички. Една отговорна опозиция в такъв момент мисли първо за държавата. Трябва да направи мисия за подкрепа на страната ни, трябва да покаже компетентност, каквато липсва на управляващите и да използва целия ресурс за контрол над разходите, какъвто управляващите очевидно не оказват.

Ще подпишете ли „меморандума за добро управление”, за който говорят преговарящите?

Бих се подписала под ясна управленска програма с точни параметри, в чиято изработка участват експертите и политиците на Единна народна партия и е одобрена от Националното ръководство. А иначе клетвени декларации за „почтеност във всичко”,”гарантирано от ГЕРБ” или „добро управление” се дават  обикновено към избирателите, а не между политиците. Това е традиционна част от обществения договор между кандидатите и избирателите, а не договорка между партии. Иначе, представяте ли си да се споразумеят за „лошо управление”?!? Без ясно разписана политика подобен акт няма да каже нищо различно на хората, освен че се поставят основите на нова тройна коалиция, чиято единствена цел е властта.

Какво ще бъде поведението на ЕНП в този опозиционен контекст? 

Единна народна партия няма общ контекст с ксенофоби и ултранационалисти. Ако допуснеш компромис с ценностите си, за да вземеш властта, представете си какъв ще е компромиса в името на задържането на властта? Ние имаме последователно поведение, затова и преди месец предложихме участие на опозицията в мониторинговите комитети по фондовете. В първите работни дни на Народното събрание трябва да се гледа задължително актуализацията на държавния бюджет. Всеки предлага някак да се харчат пари от излишъка, а е нужна цялостна актуализация на бюджета, за да е прозрачно и целесъобразно. Още в края на април при среща с Главния прокурор предложихме операция „Чисти ръце”. Конкретно за прокуратурата чрез създаване на специални звена за борба с мафията, 3 месеца по-късно Борис Велчев официално декларира намерението си за създаване на такова звено.

Как гледате на заявките от страна на Бойко Борисов за бъдещ управленски формат в който влизат българските членки на Европейската народна партия. Не звучи ли разумно срещу тройната коалиция да бъде изправена обединената българска десница от признати партии на европейско ниво? 

Да, звучи разумно. Но и тази седмица Бойко Борисов каза, че се стреми да управлява сам, а форматът „европейска народна партия” се ползва само под формулата „ако се наложи”…Форматът за обединена десницата би бил разумен срещу Тройната коалиция, ако носи обща програма и политическа алтернатива. От думите на столичния кмет е очевидно, че е готов да използва всички, за да събори властта, но не е готов да управлява в партньорство. Иначе няма да третира останалите като резервно колело. Ако намерението е искрено, то спешно ДСБ и СДС трябва да се включат в управлението на София чрез коалиция и да покажат реално алтернативата в действие.

Какво е реалното влияние на Европейската народна партия във вътрешнополитическия живот на българската десница?

Влиянието е сериозно, но за съжаление през последните години се налага да играят ролята на умиротворителни сили, за да потушават страстите между т.нар. десни лидери. Но нали не очаквате някой от Брюксел да спечели България, това трябва сами да го постигнем.

В ДСБ бяха изключително критични към Борисов, неговото минало и неговото управление в София. За тях до вчера той беше част от олигархичния модел на управление, детайл от фасадната демокрация, издънка на мутрите и БКП. Днес от ръководството на тъмносините казват, че компромис с ГЕРБ е необходим, за да се премахне тройната коалиция. Съществува ли такъв избор на по-малкото зло? Питам за конкретната ситуация, а не по-принцип!

Ако всичко, което казвате са цитати на ДСБ, то следва че, за да свалим тройната коалиция трябва да направим компромис с мафията, с олигархията, с БКП. Тогава не виждам защо искат да свалят тройната коалиция? Могат просто да се присъединят към нея. Друг е въпроса ако за Костов е по-симпатична близката до Първанов и Румен Петков олигархия…

Някои политици от дясно, например Пламен Юруков и Елеонора Николова твърдят, че Иван Костов е пречка за оздравителните процеси в десницата. Не стана ли Костов твърде удобно извинение за всичко в България?

Костов е най-удобното и най-тиражираното извинение за БСП, защото старателно показват на всички, че десницата изглежда като него. Така винаги лесно доказват, че левицата е без конкуренция. Но стига сме се занимавали с него, той има своето място в миналото и историята на България. Ако ме карате да правя описание на някакъв съвременен „Исус на десницата” от „осанна” до „разпни го”, ще се получи карикатура. Нека да не го правя!

Защо десните избиратели все още не намират политическото си представителство?

Защото все още им е трудно да повярват в себе си. Десни избиратели означава силни граждани, които държат на правата си и имат сили заедно да преследват мечтата си. Те са комплексирани от многото загуби, предателства и фалшива персонификация в лидерството. Все пак съм убедена, че ще намерят пътя. Виждам го с очите си, защото сега при създаването на Единна народна партия усещам усилията, които са нужни, за да се убедят, че кумирът са самите те – техният личен проект за успех, тяхното право да живеят в уредена държава на заможни хора, тяхната вяра в по-добрия утрешен ден на България. Десните са интелигентни, сърцати и дълбоко вярващи хора и идват при нас, връщат се на политическата сцена. Много хора за първи път приемат политическо предизвикателство и желанието им за промяна, ентусиазма им е много мотивиращ. Т.нар. десни избиратели не са статична маса, чакаща да премине Халеевата комета. Хората се променят, поколенията се сменят, животът е по-различен и целите, които хората преследват са по-различни.

Как би трябвало да изглежда алтернативата на тройната коалиция?

Като в детските приказки! Винаги най-малкият брат се оказва най-умен и най-находчив и отрязва главата на триглавата ламя. Мисля, че сме все още подходящо малки, затова се готвим упорито за мисията.

Политиците имат навика да преувеличават както собствените си успехи, така и несполуките на противниците си. Можете ли да се опитате да опишете управленските проблеми на тройната коалиция без патос, като си давате сметка, че думата „скандал” отдавна не прави впечатление на никого в България?

Без никакъв патос! Посочих реалния проблем на тази коалиция още при съставянето на кабинета. Това е търговското мнозинство и квотния принцип на управление, зад който надничат олигархични интереси. Другият проблем е липсата на компетентност и на решителност, защото всеки блокира другия, дори при добро желание. Нямаше воля за истинска пенсионна реформа, оставиха здравеопазването в окаяно състояние, подцениха проблемите с пазара на труда, не инвестираха в модерно образование, не защитиха потребителите от монопола и картелите. На практика нямахме ляво правителство в чист вид, а компилация от групови интереси, които ни доведоха до европейско членство, с надеждата да консумират европейски фондове. Основата слабост е, че станахме европейци само на книга. Голямото предизвикателство днес е осигуряване на стопански възход, даващ високи доходи и социални придобивки. Нужен е категоричен ред и законност, които да охраняват правата и имуществото на хората.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

twenty − twenty =