Да спасиш живот, да посееш надежда

Дата: 17 Април 2013 Автор: ЕНП

0
521

В Кризисния център в дом „ Олга Скобелева“ в момента има десетина момичета с различни съдби – бегълки от дома си, ранно съзряване, въвличане в незаконни дейности, сексуална злоупотреба, наркотици. Ако по-рано в дома проблеми с дрогата не е имало, след създаването на Кризисния център, екипът там вече трябва да се справя с абстинентни състояния, агресия, буйстване – всичко, свързано с употребата на амфетамини и метамфетамини.

Три часа продължи днес срещата на Веселина Божилова, председател на сдружение „ Майки срещу дрогата“ и втора в листата на ЕНП за Пловдив-град с екипа на дом „Олга Скобелева“ и Кризисния център. Деветгодишният опит на сдружението в битката срещу наркотиците дава основание за сериозни изводи и за развитието на проблема у нас, за липсата на държавна политика спрямо лечението, и за последните тенденции в наркоразпространението и последиците от новите дроги.

Лекцията бе илюстрирана с десетки конкретни примери от опита на сдружението, а след нея последва и серия от въпроси. Лошото е, че когато става дума за непълнолетни, места за лечение просто няма. Сложно се изгражда и мотивация за промяна на начина на живот, когато става дума за деца, вече станали жертва на лоша семейна среда и посегателства. На практика социалните работници и психолозите стават единствената им подкрепяща среда, докато децата са в Кризисния център. А после?

Темата е много тежка и рефлектира върху всички слоеве на населението, без да има ясен изход. Тези дни други неправителствени организации поставиха слаба оценка на политиката на държавата спрямо здравето и благосъстоянието на децата. В болезнената тема с наркотиците, от която държавата по принцип страни и не предприема дори първи стъпки към изграждането на система за лечение, „ Майки срещу дрогата“ работи от години и въпреки трудностите, не се отказва никога от каузата да спаси живот.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

11 − 1 =