ДЕКЛАРАЦИЯ на Единна народна партия за 100-те дни управление на правителството

Дата: 05 Ноември 2009 Автор: ЕНП

0
299

Стоте дни на новото българско правителство показаха ясно желанието да се разкрият злоупотребите и корупцията на отминалото управление на тройната коалиция. Това поведение и в пълен унисон с политиката „Чисти ръце”, за която Единна народна партия винаги е настоявала. В същото време са все още твърде слаби сигналите, че кабинетът има представа как да се справи с тежката кризисна ситуация, в която е изпаднала България.
Предизборните заявки, които дадоха доверието за управлението в ръцете на ГЕРБ са все още далеч от действителната политика, която се провежда.

Липсва последователна и дългосрочна стратегическа рамка по икономически проекти от национално значение в областта на енергетиката, които засягат в не малка степен и сигурността на страната.
В рамките на изминалите три месеца се видяха знаци на концентрация и монополизация на властта, което е далеч от добрите практики на парламентаризма.
Правителството вероятно в резултат на изборната еуфория не винаги намира верния за диалог между институциите каквито случаи имаше със съдебната власт, парламента и президента на Републиката.
Дългосрочни изводи могат да се направят на по-късен етап, когато се види волята за ефективно провеждане на заявените преди изборите реформи. Особена чувствителност, в състояние на криза, ще има в социалната сфера и в здравеопазването, и това ще е първото голямо предизвикателство пред това правителство.
Единна народна партия ще бъде безкомпромисна и с новия кабинет, ако стане свидетел отново на олигархично управление с корупционна основа.

София, 5 ноември 2009 г.                    

Изпълнителен съвет
На Единна народна партия

ОСТАВИ КОМЕНТАР

1 × 4 =