ДЕКЛАРАЦИЯ НА ЕДИННА НАРОДНА ПАРТИЯ: Пазете парламентарната демокрация!

0
696

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ЕДИННА НАРОДНА ПАРТИЯ

Пазете парламентарната демокрация!

Вчерашният ден на българското Народно събрание даде поредния ужасен знак за състоянието на демокрацията в страната. От трибуната на парламента бе изгонен лидерът на лявата опозиция, защото казаното от него не се харесва на управляващата партия ГЕРБ и на присъдружните ѝ партии. Ние от Единна народна партия приемаме това за директна атака срещу свободата на словото и устоите на парламентарната демокрация в България.

Като дясна политическа партия ясно съзнаваме, че е необичайно да излезем с официална декларация в защита на правата на народни представители от левицата. Наложи се да сложим на везната политическите си убеждения и базисните ценности, върху които е изградена модерна България след падането на Берлинската стена. Ние абсолютно откровено избрахме второто, без да правим компромис с вижданията си.

Още в древни времена Аристотел е казал прочутата мисъл: „Платон ми е мил, но истината ми е по-мила“. Твърди се, че се е случило в градините край Атина. Призоваваме всички свободно мислещи и демократично устроени хора да не се разсейват из „градините“ на обществото ни, независимо дали са либерали, зелени, консерватори, социалдемократи, интелектуалци, журналисти, синдикалисти, а ясно да се изправят, да заявят и да защитят правото на всеки един народен представител в България да казва свободно мнението си от трибуната на парламента. Защото утре никой не бива да се учудва, че няма да може да казва свободно мнението си по медиите, а вдругиден – свободно да го казва на улицата.

Поведението на партията на Бойко Борисов отдалечава страната ни от европейските ценности и от пътя за развитие, който България си е избрала. Министърът на отбраната не може публично да призовава народни представители да бият шамари на хора по границата и да се саморазправят физически – така правят мутрите. Не само това – в една парламентарна република министрите са под контрола на депутатите, а не обратното. В Европа, за която говорим, не правят така. Така правят в Северна Корея.

В началото на миналия век мрачни идеи, като фашизма и комунизма, също тръгнаха невинно с посегателства срещу социалдемократи, либерали, журналисти, синдикалисти, за да се стигне до десетки милиони жертви, плод на тоталитарните режими. България се раздели с тоталитаризма и никой няма право да ни връща дори крачка назад. Не мълчете! Вече стигнахме дъното.

Изпълнителен съвет на Единна народна партия:

Валентина Василева

Емил Мечикян

Лъчезар Алексиев

Мария Капон

Стефан Михайлов

Тодор Василев

Любомир Стойков

Станислав Готев

Хаго Бабикян

ОСТАВИ КОМЕНТАР

twenty − 14 =