Декларация на ЕНП за вота на недоверие срещу правителството в сектора на сигурността

Дата: 15 Юли 2011 Автор: ЕНП

0
357

Единна народна партия, без да споделя разбиранията на вносителите, смята за разумни част от мотивите на предлагания вот на недоверие срещу правителството на ГЕРБ, се казва в декларация на ЕНП. Общото ниво на дребната и средна престъпност в страната ясно показват неспособността на правителството да се справи с този проблем, причините за които са скрити както в липсата на превенция, така и в сериозните икономически мотиви за нарастването на този тип престъпност.

Явно многократните увещания на финансовия министър Симеон Дянков, че кризата е приключила, не са прозвучали убедително на част от българските граждани, които търсят незаконен начин за оцеляване. Неспособността на 60-хилядната армия на МВР да се пребори с престъпността не е плод на липсата на професионализъм на служителите на вътрешното министерство. Тя е резултат от липсата на политика, която е насочена към причините за възникването на престъпността и към нежеланието и страха да се подходи към големите икономически интереси, които обикновено закрилят криминалния свят. Всички полицаи са наясно, че рибата се вмирисва откъм главата.

Най-звучният провал на кабинета е неспособността България да се окаже член на шенгенската зона. Последните факти, които изнесохме пред обществеността засягащи контрабандата на цигари, алкохол, зеленчуци, стоки от Китай, Турция, включително и трафик на хора са пряко доказателство за това, че управляващите нямат основание да претендират пред партньорите ни от Брюксел за това членство. Фактите красноречиво говорят, че няма желание в управляващите за справяне с контрабандата, която финансира организираната престъпност.

Корупцията по високите етажи на  властта, за която очевидно са информирани европейските ни партньори, е още една причина правителството на ГЕРБ да бъде гледано с подозрение от Европа, а страната ни да се окаже „втора категория”. Очевидно нашите виждания се споделят от страните от Евросъюза и остават невидими единствено за управляващите.

Масовото подслушване и опитите за кадруване в съдебната система пряко показват  безсилието на властта да упражнява законите на страната и са доказателство за това, че използва инструментите на управление в лична полза, а не за въдворяване на ред и законност в страната. В противоречие с принципите на европейската десница правителството и лично министър-председателят продължават да подкрепят доказани кадри на бившата Държавна сигурност, която стои в основата на организираната престъпност в България. Опитите да бъде подтиснато гражданското общество с подобни методи винаги са завършвали по един и същи начин. Затова смятаме за нелепо в началото на 21 век да се провежда политика, с която се разделихме преди 22 години.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

thirteen + seven =