Декларация на ЕНП по повод Световния ден за борба с рака – 4 февруари

Дата: 04 Февруари 2013 Автор: ЕНП

0
303

                                                 ДЕКЛАРАЦИЯ

НА ЕДИННА НАРОДНА ПАРТИЯ ПО ПОВОД СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА С РАКА- 4.02.2013
Цивилизованото общество има своите моменти, когато фиксира вниманието си върху важни и глобални проблеми. Днес всички, които се занимават с обществени дела, трябва да заявят своята политика за решаване на един от най – тежките проблеми на човечеството- борбата с рака.

Единна народна партия оценява като изключително незадоволителни резултатите от провежданите в последните десетилетия политики в това отношение: броят на болните с онкологични заболявания е над 200 000; броят на новооткритите случаи на рак е над 30 000 годишно; броят на починалите от рак е 16 000 годишно. Тези резултати са следствие от липсата на лекарства; от остарялата материална база; от липсата на квалифицирани медицински кадри и омагьосания кръг от решения „на парче“..
Ние настояваме за концептуално различно отношение към този обществен проблем, който е и лична драма на стотици хиляди семейства.
На първо място здравните власти трябва да разберат, че онкологичните заболявания не са редки болести и не са нелечими болести. Изградената система за диспансеризация и закрепостяване на болните към регионални диспансери е отживяла времето си. Цялата здравна система трябва да се отвори за обслужване на тези болни.

Наложително е спешно приемане на дългосрочна програма за скрининг на раковите заболявания с най-голяма честота.
Настояваме ца модернизиране на системата за специализация и квалификация
и за премахване на ненужните изисквания пред лекарите и лечебните заведения.
Трябва да се стимулира конкуренцията сред лекарите и лечебните заведения и да се премахнат пречките пред частните инвестиции в сектора.
Предлагаме да се разширят възможностите за палиативни грижи, включително и чрез
регламентиране на методите на състрадателно лечение.
ЕНП изисква от компетентните органи мащабно и отговорно мислене и решителни действия, защото раковите забалявания са тежък емоционален, обществен и икономически проблем, който очаква компетентност и решения, а не думи и намерения.

Председател на Единна народна партия
Мария Капон

ОСТАВИ КОМЕНТАР

four × 4 =