Днес отбелязваме Св. мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София

Дата: 17 Септември 2012 Автор: ЕНП

0
270

Днес Българската православна църква почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов – отдава се почит на добродетелите, които ни крепят – вярата, надеждата, любовта и мъдростта. Днес е и денят на българската столица София.

През втората половина на І в. и първите десетилетия на ІІ в. в Рим живяла благочестива жена християнка на име София – „премъдрост“. И като съпруга, и като вдовица по-късно, тя водела благоразумен християнски живот, изрълнен с мир, чистота, кротост, покорност на Божията воля. Според възможностите си, тя вършела непрекъснато милосърдни дела.

София имала три дъщери, които нарекла с имената на трите християнски добродетели – Вяра, Надежда и Любов.

София и дъщерите й не скривали своята вяра в Христа и я изповядвали открито. Наместникът на Антиох донесъл за това на император Адриан (117-138), който заповядал да ги доведат веднага при него.

Когато майката с трите си дъщери застанали пред императора, всички присъстващи се изумили от спокойствието им: сякаш са ги повикали на светло тържество, а не на изтезание. Привиквайки сестрите поред, Адриан ги убеждавал да принесат жертва на богинята Артемида.

Младите момичета (Вяра била на 12 години, Надежда – на 10 и Любов – на 9 години) останали непреклонни. Тогава императорът заповядал да ги изтезават жестоко.

Трите сестри останали непреклонни във вярата си и една по една били обезглавени. Майката била принудена да гледа нечовешките изтезания и страданията на децата си. Тя ги погребала с почести и благодарност към Бога. Три дни по-късно дала душата си на Господа.

Честит празник на всички, които носят имената на Вяра, Надежда и Любов и майка им София! Бъдете здрави и благословени!

Честит празник и на всички столичани!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

five × five =