ДПС смени председателя си, лидерът винаги е бил само един

Дата: 04 Януари 2016 Автор: Интервю за в. Стандарт

0
365

Г-жо Капон, какво е вашето обяснение за случилото се в ДПС? Защо се стигна до знаковата реч на г-н Ахмед Доган на 17 декември? Какво се крие зад посланието, че който се изправи срещу националния интерес, ще има същата съдба като на г-н Лютви Местан?

Да бъда коментатор на чужди решения не е моята сила, ако не става дума за отношенията власт-опозиция. В този контекст ДПС просто подмени председателя си, а не лидера си – той винаги е бил само един. А инак, ако трябваше да се действа така към всички, изправили се срещу „националния интерес“, което аз приветствам, то много политици сега трябваше да са излезли с шут от българската политическа сцена, а службите трябваше да се занимават с тях. Не виждам да се случва това, нали?

Къде сбърка Местан? Вашето обяснение за изненадващия му ход да търси защита в турското посолство?

Аз не знам кой в кое посолство е бил. Виждам трактовки на медиите. Официална позиция по въпроса не съм чула. А наистина не съм летописец на г-н Местан, но виждайки навиците в ДПС, поне бих си подала оставката вместо да търпя.

Интересен е профилът на депутатите, тръгнали си с него от ДПС – двама от тримата напуснали парламентарната група имат религиозно образование и са минали през главно мюфтийство – и Шабанали Ахмед, и Хюсеин Хафъзов. Трябва ли да търсим знак в това и какъв е той?

Ако ще гадаем знаците, започвайки от образованието, то утре трябва да се върнем към въпроса с кого са си играли на улицата като деца. Нима до вчера никой не знаеше кой с какво образование е? И какво лошо има в религиозното образование? Причините за една политическа стъпка обикновено са доста по-тривиални от конспиративните сценарии, които се разнасят на кило в публичното пространство.

Трябва ли да се намеси българската държава? Правилен ли бе ходът на премиера Бойко Борисов да откаже да заеме страна в конфликта в ДПС?

Ако някой е искал въобще от него да прави нещо, липсата на действие от негова страна е правилна. Ако всичко това, което се лее из ведро по медиите, е вярно и на една десета, то трябва веднага да освободи шефовете ма специалните служби, а той не го прави. Защо ли?

Има ли заплаха за националната сигурност на България? Проф. Людмил Георгиев намекна за сценарий Турция да компенсира евентуална загуба на територия заради създаването на Кюрдистан с Кърджалийска и част от Бургаска област?

Моля Ви, не ме връщайте в мислене от времената на войната между Османската и Руската империя. Доста е плоско руската пропаганда да промива мозъци у нас с остарели трикове от времената на Възродителния процес. В тези неща никой разумен човек не бива да вярва, защото са лъжа и то опасна лъжа, насочена срещу националната сигурност на България.

Възможно ли е разколът в ДПС да повлияе на българо-турските отношения?

Не мисля, че ще повлияе. Тези отношения са сериозни и важни не само за България и Турция, а за целия регион. Ние сме добри съседи и съюзници в НАТО и е важна търговията, културния обмен и енергийните връзки да са стабилни.

Случилото се в ДПС в последните дни измести погледа от проблемите в РБ и ПФ. Вашата прогноза за стабилността на кабинета и мнозинството в НС?

Прогнозите са за ясновидците, а стабилността е дъвката на политиците, които не правят реформи. Наистина в последните дни всички се занимават с едно и също. Любопитно ми е, ако е вярно написаното и г-н Местан се съюзи с г-н Дал кой ще попита премиера пръв дали се чувства комфортно в коалиция с г-н Местан? Да не забравяме, че г-н Дал е един от коалиционните партньори на Борисов в тази власт.

Понеже сме в края на годината, няма как да не попитам – кое, според вас, бе събитието на годината за България?

Събитието на 2015 г. е, че Елън Рийв Мъск, основател и собственик на Tesla, представи новата акумулаторна система Tesla Energy Powerwall. Тя ще промени съществено процеса на масово потребление на електричество. Новата акумулаторна система може да се използва както в дома, така и в различни по големина предприятия. Устройството най-общо представлява йон-литиева батерия, която се зарежда от слънчевата енергия или от битовата мрежа. Слънчевите колектори с лекота могат да се разполагат на покривите на къщите, а събраната от тях енергия се съхранява в Powerwall и може да служи за зареждане на електромобили безплатно. Най-малкият модел Powerwall представлява контейнер с дебелина 15 см. Иновациите и науката движат света и го променят, толкова бързо , и ни пренасят в качествено нова 2016 г., лично се надявам тя да е мирна!

Интервю за в. Стандарт, 30.12.2015 г.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

twelve + eighteen =