Единна народна партия: Властта не гарантира сигурността на територията на България

0
741

ПОЗИЦИЯ НА ЕДИННА НАРОДНА ПАРТИЯ

За събитията в бежанския център в Харманли

Бунтът в бежанския център в Харманли е резултат от неспособността на българската държава да организира, контролира и управлява лагера. Няма никакво оправдание за факта, че на практика един разграден двор е обявен за център от закрит тип, след като всеки може да влезе и излезе от него.  Няма никакво оправдание за животинските условия, в които пребивават над 3000 човешки същества, принудени да консумират жалък порцион храна, с един лекар и без осигурена имунизация. Центърът е обитаван от стотици деца и не по-малко жени, за които грижите не са по-добри. Охраната на центъра дава любезната възможност за пряка връзка с каналджийската мафия. Корупцията по българската граница дава безпрепятствена възможност за проникване на територията на страната ни. Бавната и неподготвена администрация не успява експедитивно да идентифицира тези граждани и да обработи съответните им документи, заради което се получава пренаселване на бежанските центрове. Службите за сигурност не подадоха превантивна информация за нарастване на напрежението и риска от бунтове. Споразумението за реадмисия с Афганистан все още не е задействано на практика от българска страна. Прехвалената ограда на практика не спира никой, който има желание да попадне на територията на Европейския съюз.

Прочувствените слова на министър-председателя Бойко Борисов за неразумната политика на „великите сили“ в Сирия и „откритието му“, че и бежанците имат телефони и ползват интернет не са оправдание за нерешените проблеми, които са резултат от бездействие или умишлено бездействие на българските държавни органи. Лагерът, създаден по време на първия мандат на Борисов, се използва освен за корупционно обогатяване, но и за подклаждане на националистически страсти, който вместо да решава проблема служи за повишаване на политически рейтинг и задълбочаване на проблема.

„Случилото се в Харманли е явна демонстрация за слабостта, липсата на капацитет и корупцията на това управление. Националният интерес на България е над частните и политически сметки и призоваваме властта да бъде на висотата на ситуацията, в която се намира страната ни“, заяви Валентина Василева, председател на Единна народна партия.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

9 − six =