Единна народна партия: В Сливен започва мащабно безчинство в образованието

0
2885

Преди ден в Сливен стартира мащабно безчинство в образованието, което предвижда механично сливане и обединяване на начални, основни училища и гимназии, за да се изпълни планираното от Министерството на образованието и науката преминаване на едносменен режим на обучение до 2021 г.

Стартът на т.нар. реформа е планиран от някогашния министър Миглена Кунева, но се реализира при сегашния министър Красимир Вълчев. Общото между двамата е работата им в правителство на ГЕРБ и фактът, че нито единият, нито другият са проучили базата на всяко едно училище и не са осъзнали факта, че става дума за институции, а не просто за сгради. Като всяка недомислена реформа отговорността е оставена в ръцете на местните власти, така че ако тя е успешна позитивите да се консумират от Министерството на образованието, а ако е провал – да го отнесе местната власт. И точно това се случва.

Срещу кмета на Сливен застанаха родители, учители, деца, директори и общ педагогически персонал. Това не е оправдание за неграмотността на един кмет да закрие едно от най-старите училища в страната НУ „Васил Левски“, което е отворило врати преди 110 г., преливайки го в друго основно училище или преливайки профилирана гимназия в основно училище. Очевидно е, че невежеството е обхванало всички етажи на властта. Представете си какво би станало, ако министерство на културата се освободи от културните институти и ги прехвърли към общините, в които кметовете и общинските съвети ще решават съдбата им.

Настояваме, че преминаването в едносменен режим на обучение трябва да бъде уреден чрез съвместно използване на сграден фонд или отделяне на средства за построяването на нови сгради, но не и чрез сливане и заличаване на училища, и гимназии. Ако някой има съмнение в качеството на обучение на даденото училище, то законовият начин е атестация и тя не бива да се смесва с демографията  и елементарната инфраструктура.

Намеренията на МОН са едно, но ако кметовете имат разум е добре да оставят директорите да се позоват на текста от Наредбата за организиране на дейностите в училищното образование –  Организация на учебното и неучебното време, Раздел III , чл. 16, ал. 3 – „При липса на условия в училището, обучението на всички паралелки да бъде само преди обяд се организира обучение на две смени, за което директорът уведомява началника на РУО не по-късно от 10 дни преди началото на учебната година.“

Надяваме се министърът да не е забравил кой отговаря за образованието в страната, а кметът да не гледа на училищната инфраструктура с магистралния патос на неговия началник, заяви председателят на Единна народна партия Валентина Василева. Вярваме, че разумът ще надделее, преди да надделее друго правителство, което ще се изправи пред същия проблем.

София, 17 януари 2018 г.

 

На снимката – НУ „Васил Левски“, гр. Сливен

ОСТАВИ КОМЕНТАР

3 × three =