Единна народна партия: Парламентът да спести стотици хиляди левове на българските данъкоплатци

0
843

Изпълнителният съвет на Единна народна партия изпрати днес ОТКРИТО ПИСМО до Народното събрание на Република България, с предложение да спести на българските данъкоплатци стотици хиляди левове.

ДО

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 КОПИЕ ДО

МЕДИИТЕ

ОТКРИТО ПИСМО

Във връзка с очевидната необходимост Народното събрание да разгледа промени в изборното законодателство, като резултат от провелия се референдум, Единна народна партия е готова да улесни парламента в неговата работа. За цялото общество е ясно, че политическа партия ГЕРБ подкрепя въпросите от референдума за собствена политическа изгода, от една страна, и, за да се хареса на 2,5 млн. българи, от друга страна. Управляващата партия прави това с ясното съзнание, че подобно предложение няма да намери мнозинство в Народното събрание.

Възможният компромис между резултатите от референдума и волята на избирателите, представлявана от партиите в парламента, е смесената избирателна система. В тази връзка Единна народна партия желае да спести пленарно време, както и разходите за работно време на Народното събрание и прилага по-долу предложението от 40-ото Народно събрание, внесено от учредителите на ЕНП Мария Капон и Елеонора Николова, както и от народният представител Димитър Абаджиев на 24 януари 2008 г. (Проектът на Избирателен кодекс и мотивите към него може да бъде намерен в архива на Народното събрание – http://www.parliament.bg/bg/bills/ID/9103) Подобен по смисъл и дух законопроект бе внесен и в 39-ото Народно събрание от „Новото време“. Подозираме, че девет години по-късно новият състав на Народното събрание няма да стигне до по-съвършена дълбочина в своето законотворчество, ще спести популистки изказвания на тема кой повече уважава гражданите и ще продължи ефективно своята работа напред.

София, 10 май 2017 г.

С уважение,

Изпълнителен съвет

на Единна народна партия

Проект на Избирателен кодекс

ОСТАВИ КОМЕНТАР

5 × two =