Единна народна партия подкрепя лекарите и иска оставката на министъра на здравеопазването

0
286

ПОЛИТИЧЕСКА ДЕКЛАРАЦИЯ

Българското общество изпитва безсилие от невъзможността да повлияе върху политиката на правителството в сферата на здравеопазването. От месеци лекари, неправителствени организации, професионални сдружения, медии се опитват да представят професионални аргументи срещу безсмислени, хаотични и даже откровено незаконни действия на министъра на здравеопазването. Властта е глуха и сляпа за безспорните доказателства за груби закононарушения и за управленска некомпетентност с катастрофални последствия на министъра на здравеопазването и неговия екип. Затова още прев февруари ние от Единна народна партия поискахме оставката на здравния министър, но никой не ни чу.

Темата с ваксините, внесени незаконно от Турция не е приключила. Ние не приемаме, че един министър може да нарушава закона по каквато и да целесъобразност. Дори ако игнорираме миризмата на откровена далавера в особено големи размери. И дори ако игнорираме това, че един министър си е позволил да постави под заплаха здравето на децата на България.

Приемането на незаконосъобразни нормативни актове се превърна в практика на Министерство на здравеопазването. Толкова много грешки в администрирането и управлението са свидетелство за фрапираща управленска некомпетентност, която приемаме за опасна за бъдещето на цял един сектор. Лекарите и пациентите трябва да имат стабилна и предвидима среда, за да постигат заедно целите на едно добро здравеопазване. Хаосът от некоординирани промени, за които не е отчетен риска от последствията, създава недопустими колебания в един приоритетен, според нас, сектор.
Единна народна партия отрича политиката на противопоставяне между лекари и пациенти. Определяме тази политика като вредна и недопустима за едно модерно европейско общество. От най- високо държавно ниво се създава манипулирана представа за лекарите като за алчни крадци на средства от Здравната каса и се настройва общественото мнение срещу професионалните им аргументи. Използва се недоволството на хората от здравната система и се прехвърля към лекарите. Така не може да действа един министър на здравеопазването!
Подкрепяме позицията на Българския лекарски съюз и на цялата професионална общност. Надявахме се на нормална демократичност в отношението на държавата с нейните граждани. При липсата на каквато и да е чуваемост, подкрепяме протестите на лекарите в цялата страна. Разчитаме тяхната формулировка за снемане на доверието от ръководството на МЗ като коректен отказ от политическа позиция. Поемаме нашата политическа отговорност в случая, и на основание на професионалната оценка на лекарите и нашите експерти, искаме незабавна оставка на министър Москов и неговия екип. Настояваме за продължаващи действия на прокуратурата и съда по скандала с турските ваксини.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

18 − 5 =