ЕНП: Искането за касиране на президентския вот е опит за запазване на статуквото

Дата: 09 Ноември 2011 Автор: София Прес

0
266

Единната народна партия няма да подкрепи инициативата на БСП за обжалване на резултата от президентските избори. Това заявиха на пресконференция от ЕНП в София прес.

От партията обжалват изборните резултати в 11 общини за кметове и общински съветници. „Според мен това е последен опит на ретроградните елементи от бившата Държавна сигурност да се опитат да запазят статуквото, противопоставяйки се на новоизбрания президент, който от самото начало декларира, че ще отзове посланиците, имали принадлежност към ДС“, коментира Корман Исмаилов в отговор на въпрос на Информационна агенция КРОСС.

„Ние имаме категорична позиция по този въпрос – тези хора не би трябвало да заемат политически или ръководни позиции“, каза той.Единната народна партия няма да подкрепи инициативата на БСП за обжалване на резултата от президентските избори. Това заявиха на пресконференция от ЕНП. От партията обжалват изборните резултати в 11 общини, за вотовете за кметове и общински съветници. „Според мен това е последен опит на ретроградните елементи от бившата Държавна сигурност да се опитат да запазят статуквото, противопоставяйки се на новоизбрания президент, който от самото начало декларира, че ще отзове посланиците, имали принадлежност към ДС“, коментира Корман Исмаилов в отговор на въпрос на КРОСС. „Ние имаме категорична позиция по този въпрос – тези хора не би трябвало да заемат политически или ръководни позиции“, каза той.

„БСП, ДПС и „Атака“ имат прекрасна конфигурация от гласове в парламента. Ние имаме много работа за вършене и няма да се занимаваме с това да се комбинираме с тях да пазят демокрацията“, каза Мария Капон, председател на ЕНП.

„Нямаме намерение да се включваме в инициативата за обжалване на президентския вот. Първо защото не сме парламентарно представени и второ, защото не намираме основание да се включваме точно в инициатива на БСП“, допълни Надя Миронова, зам.председател на ЕНП. „Ако имаме претенции, те са свързани с нарушаването на демократичните правила и процедури“, посочи тя.

Според Капон, опозиционните сили са били поставени пред „зловещи препятствия“ по време на изборите. „Бяха изгорени бали сено и хора от Тополовградско няма с какво да си нахранят животните, бяха запалени заведения, извивани ръце на кандидати за кметове, хора с качулки пазеха урните неясно от какво. Имаше арести на кандидат за кмет и арест на съпруг на кандидата ни за кмет в Провадия. На тези избори се видя, че демокрацията е превърната в борса“, каза председателят на ЕНП.

Навсякъде нашите кандидати бяха подложени на такава преса, че такова чудо не помня, а аз правя избори от толкова много години, каза Касим Дал – независим народен представител. Според него, е станало ясно, че формулата „2 в 1“ не работи. „Такива избори не бива да се правят никога повече. Когато сме евтини на триците ще плащаме скъпо, с демокрацията“, категоричен е бившият втори в ДПС.

„В районите, монопол на ДПС, имаше такава злоба и натиск, че не знам тези хора какво разбират от права и свободи. Така беше в Силистренско, Разградско, особено в община Цар Калоян, където имахме голям успех. Там е сезирана прокуратурата. Също така в Кърджалийско. Там където бяха издигнати наши кандидати, на всяка цена им се пречеше“, каза още Касим Дал.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

3 × 3 =