ЕНП и СДС искат отговори от Орешарски

Дата: 16 Февруари 2009 Автор: ЕНП

0
349

Народните представители Мартин Димитров, председател на СДС и Мария Капон, председател на ЕНП внесоха в Народното събрание искане за изслушване  на заседанието на  Комисията по бюджет и финанси на 19. 02. 2009 г. на министъра на финансите Пламен Орешарски по повод ситуацията в НАП след оставката на Мария Мургина.

Двамата народни представители  очакват министър Орешарски  да отговори на следните въпроси:

  1. Има ли данни в Министерството на финансите за пропуски в събирането на ДДС заради пряката намеса на бивши и настоящи служители на НАП? В какъв размер?
  2. Разполагате ли с данни за наличието на конфликт на интереси сред служители в териториалните дирекции на НАП заради обвързаността им с местни фирми?
  3. Какви са последните експертни оценки, с които разполагате, относно натрупаните загуби от невнесен, но дължим ДДС? Какво е Вашето становище по тях?
  4. Ще пострада ли събираемостта на приходите от ДДС след оставката на г-жа Мария Мургина и какъв ще е ефектът върху Бюджет 2009?
  5. Има ли прекратени данъчни ревизии след оставката на г-жа Мургина и с какъв мотив?
  6. Кой от името на Министерството на финансите и/или Националната агенция за приходите е сключил договор с фирма Bull България за изграждане на информационната система на НАП? Кога е сключен договорът, с каква валидност и какви са годишните административни разходи, свързани с поддръжката, обучението на служителите и технологичното обезпечаване на информационната система на НАП?
  7. В каква степен информационната система, изградена от фирма Bull България, е способна да проследява и алармира администрацията за нередности в отчитането на постъпленията от ДДС?
  8. Съдържа ли в себе си сега действащата информационна система на НАП риск от изтичане на класифицирана информация? Какви мерки се предприемат за недопускане изтичането на такава информация извън приходната администрация?

ОСТАВИ КОМЕНТАР

five × 1 =