ЕНП: Кабинетът Борисов и властта на мафията са обречени. Всеки ден престой носи сериозни щети на България

0
803

Валентина Василева бе преизбрана за председател на Единна народна партия. Изборът беше направен на Четвъртия редовен конгрес на партията, който се проведе в София.

„Изминалите четири години са един от най-мрачните периоди за страната ни, която се бори срещу деспотизма и мракобесието на група престъпници, които си присвоиха България. Трябваше да водим битки, които да убеждават гражданите да не се отказват от собствените си права“, заяви в изказването си Валентина Василева. По думите й хоризонталното политическо разпределение по оста Ляво – Дясно постепенно изчезна и останахме във вертикален дискурс: ТЕ (властта) – горе и всички останали – долу. В наши дни вече всички виждат това, допълни Василева. „Провеждаме конгрес точно в момент, когато нашите критики и позиции звучат по площадите на България. Това е така, защото се оказа че всичко, което сме говорили, е истина и тапата на страха беше изритана. Бутилката на гнева се отвори и мощния глас на хората вече звучи под прозорците на властта. Промяната се носи от гражданите, до които сме застанали. Властта произтича от гражданите, а не обратното“, подчерта още председателят на ЕНП. И допълни: „Сега ни е по-лесно – не защото станахме по-богати, не защото имаме повече структури, не защото имаме повече спечелени избори, а защото общественият процес е в основата на политиката. Това винаги е бил принципът на Единна народна партия – докато другите броят кметски места и мандати, ние броим спечелени каузи. Сега каузата ни вика по улиците“.

Участниците в Четвъртия редовен конгрес на Единна народна партия направиха промени и допълнения в Устава и проведоха избор за следващия мандат на Изпълнителен съвет и Контролен съвет на партията. Конгресът прие и Политическа декларация, в която се изтъква, че България се намира в икономическа, политическа и здравна криза, а това ще доведе и до социална криза. „Единна народна партия изцяло подкрепя исканията на протестиращите, които повече от два месеца демонстрират, за да получат оставката на премиера, главния прокурор и за предсрочни парламентарни избори. Протести се провеждат на три континента и в десетки български градове. Антикорупционната вълна винаги е била в основата на политиката, предлагана от ЕНП. Затова членовете на партията активно споделят и участват в протестното движение“, се подчертава в документа на конгреса. „Кабинетът Борисов и властта на мафията са обречени. Всеки ден престой носи сериозни щети на България. Международният авторитет на управлението е сринат. Ние сме за незабавна оставка на кабинета Борисов, предсрочни парламентарни избори и мощен старт на реформи в правосъдието, икономиката, администрацията, образованието и културата. Вече не сме сами в нашите искания и ще продължим докрай със силата на гражданското общество, за да превърнем България в истинска демократична и правова европейска страна“, се казва още в декларацията.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

twenty + 2 =