ЕНП: Кабинетът и президентът да застанат на висотата на отговорностите си за кризата в Сирия

Дата: 01 Септември 2013 Автор: ЕНП

0
304

Българското правителство и дипломатическото ни ведомство демонстрират липса на ясна позиция по кризата в Сирия. За пореден път страната ни проявява поведение на второстепенен фактор, който следи повече посоката на развитие на кризата и позициите на другите държави, отколкото съдбата на хилядите, подложени на изтребление в Сирия и собствените ни национални интереси. Не сме чули точен анализ как кризата се отразява на икономическото ни развитие, колко е нужно да поемем от бежанската вълна и какво трябва да поискаме от съюзниците ни в Европейския съюз, за да го направим.

 „Кабинетът Орешарски и президентът Плевелиев трябва да забравят за вътрешните си противоречия, когато става дума за националните ни интереси и за употреба на оръжие за масово поразяване, и да изготвят сериозно българската позиция. Такъв вероломен акт е без прецедент в историята на XXI век и липсата на адекватен отговор може да отпуши верижна реакция в много конфликтни точки по света“, заяви председателят на Единна народна партия Мария Капон.

Страната ни има десетилетни добри връзки със Сирия и службите ни за сигурност могат да бъдат полезни в международен план при търсенето на трудните решения за изход от този кървав конфликт. Това също може да е част от изпълнението на съюзническите ни задължения, а не непременно да се обсъждат ограничените ни възможности за участие в тази война, допълни Мария Капон.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

nineteen + 8 =