ЕНП: На учителите – с любов!

Дата: 29 Април 2013 Автор: EНП

0
570

Човек на колкото и години да стане, каквото и да постигне, в момента, когато се изправи пред своите учители, неволно се чувства пак като дете, изправено пред черната дъска. Сред ветераните- учители, с които днес се срещна Мария Капон, лидер на ЕНП и водач на листите в 16 и 17 МИР, беше и учителката и по литература от Английската гимназия Величка Янакиева. „ Мария беше не отлична, не отговорна, а просто перфектна ученичка“, каза на колегите си 88 годишната литераторка, а останалите я възприеха и като една от тях, тъй като Мария Капон е и дъщеря, и внучка на учители.

3Разговорът в неформалната среда на кафе Старинно протече интересно и оживено. „ Без образование няма силна икономика“, каза Мария Капон, а доброто образование в момента е привилегия на част от децата, не на всички. Делегираните бюджети „ на калпак“ доведоха до своеобразен феодализъм в училищата, докато децата в отдалечените райони изпадат в още по- трудна ситуация. За да има равнопоставеност на достъпа до образование, трябва да има стимули за добрите преподаватели да стигнат до малките училища в селата. Не е едно и също дали си се родил в София, Пловдив и кой да е друг голям град, или в някое градче или село на километри от него. Оттук се залага и неравноправието във възможностите на детето. Тема на разговора стана и професионалното образование, остарялата техника, липсата на реализация. Възстановяването на техникума беше приоритет единствено на образователния министър, задържал се 20 дни на поста, отбелязаха с усмивка белокосите учители. Никой не пита бизнеса какви кадри му трябват, липсват базови специалности, приложими в ред професии, каза Мария Капон. Ветераните- учители се изказаха и против отблъскващия децата стил на учебниците, написани като за професори. „ Никога не е било това, навремето децата си обичаха учебниците, сега не искат да ги погледнат“, казаха те- „ А и ние самите, като ги отворим сега, се чудим какво сме преподавали навремето, толкова усложнено и неясно е представен материалът“.
Учителите- ветерани разказаха как едва са спасили Дома на учителя в Пловдив, който при управлението на ГЕРБ едва не бе превърнат в „ резиденция“ на тогавашната шефка на Районния инспекторат по образование Павлина Кацарска. Впоследствие Кацарска стана печално известна с това, че блъсна на спирка две деца и се загрижи единствено за собствената си административна сигурност. Както и да е, сега друг обект от образованието е под прицела на управлението на ГЕРБ в града- става дума за Детския комплекс, единствен в града предлагащ безплатни извънучилищни форми за децата. През ден ни броят, проверяват, общината праща инспектори, които влизат на занимания, на конкурси, пречат ни дейността, всичко е насочено да се докаже, че от работата ни няма смисъл. Но децата идват и това е е- единственото място, където безплатно могат да развиват талантите и интересите си. Това сподели преподавателка от Комплекса, член на Клуба на учителите- ветерани.
4Мнозина може би ще познаят в снимката свои любими учители от едно време. На срещата бяха Данаил Търпоманов, математик и дългогодишен директор на СОУ „ Цар Симеон Велики“, Иван Пехливанов, литератор, Ваня Димова и Мария Милковска, начални учителки, Мария Василева, литератор в „Гео Милев“, Димитър Димитров, учител по практика в „ Пенчо Славейков“ и други. Макар и на възраст, всички те продължават да бъдат активни и мечтата им е да се върне престижа на учителската професия. В крайна сметка от нея започва всичко- от А и Б, от първите уроци. И това е един от факторите държавата ни да изглежда по-различна, убедена е Мария Капон.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

5 × one =