ЕНП поиска оставките на шефовете на КЗК и КЗП и връчи на Бойко Борисов фактура за мандата

Дата: 14 Февруари 2013 Автор: Milena Raikova

0
327

Проблемът за цената на тока не се корени в технически параметри, ката видовете електромери, периода на отчитане, какво и защо пише във фактурите. Проблемите са: първо, че тази цена е монополна и второ, че тази цена е обществено неприемлива. Това е позицията на Единна народна партия, заявена на пресконференция на тема: „Частен монопол и държавен произвол в цените на тока и парното – три предложения на Единна народна партия за решение на проблема. В пресконференцията взеха участие доц. д-р Надя Миронова – зам.-председател на ЕНП, Евелин Виденов – зам.-председател на партията и Емил Мечикян – член на Изпълнителния съвет на ЕНП. От партията връчиха на Бойко Борисов фактура за мандата*.

Решенията, които предлагат от партията са три:

  1. Либерализиране на пазара на електроенергия и освобождаването му за различни търговци на енергия. Само конкуренцията може да доведе до справедливи цени и то при засилен контрол от страна на държавата.
    2. Държавата трябва да влезе в ролята си и да контролира ефективността на работата и управлението на топлофикационните и електроразпределителните дружества, които са естествени монополи на пазара. Категорично неприемливо е загубите от неплатени сметки и загубите на дружествата от преносната мрежа да се калкулират в сметките на абонатите. Позоваването на търговска тайна от страна на ДКЕВР, когато става дума за регулирани услуги, е абсурдно. Управляващите са длъжни да преструктурирати да променят политиката на Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за защита на потребителите и ДКЕВР, и да гарантират правата и интересите на гражданите при прозрачни пазарни условия на обслужване.
    3. Мащабна, гарантирана от държавата, програма за подобряване на енергийната ефективност. Това е единствената възможност да се постигне справедлива и поносима за потребителите цена на енергията. За 1.5 – до 2 млрд. евро може да бъде извършено конструктивно обследване на всички панелни жилища, извеждане на старите инсталации, пълно саниране на сградите и изолация, както и монтиране на фотоволтаични панели. Такава програма, в условията на криза, би разкрила хиляди работни места, би подпомогнала изпадналия в колапс строителен бранш, би удължила живота на жилищата и повишила стойността на всяко оттях, би свалило сметките за електроенергия с 50%, което съответно би увеличило капацитета за износ на електроенергия при търсене от външни пазари. Енергийната ефективност не е добро пожелание за бъдещето, а средство за повишаване на жизнения стандарт.

Днес е проява на изключително двуличие да виждаме изненадани политици за това, че част от печалбите се изнасят чрез т.нар. външни услуги, след като някои от тях в качеството си на управляващи, дори имаха представители в бордовете на тези дружества, заяви Емил Мечикян – член на Изпълнителния съвет на ЕНП. „Не сме изненадани, че националистически и ксенофобски партии залъгват хората, че има голяма разлика дали един монопол е чешки, австрийски или български и при всички случаи монополът вреди на справедливите цени на пазара. Но сме изненадани, че лидерът на ПЕС и председател на БСП употребява думата национализация през XXI век толкова охотно, колкото са го правили и дедите му“, категоричен беше Емил Мечикян.

Неприемливо е политици, които са били на власт с мандата на НДСВ, в периода, когато са приватизирани електроразпределителните дружества, да използват недоволството на гражданите, опитвайки се да калкулират политически ползи. Преименуването на политическите сили не снема отговорността за извършените действия или бездействия в миналото, допълни зам.-председателят на ЕНП доц. д-р Надя Миронова. Според нея липсата на политика от страна на ГЕРБ в този сектор пряко се отрази върху джоба на всеки. Модерното мислене за развитието на България няма нищо общо с поведение на ГЕРБ, които не реформират сектора, не либерализират пазара, допускат и не контролират монополите, не провеждат ефективна зелена политика.

За днешната ситуация на енергийния пазар и непосилните цени на тока и парното има още една голяма причина, за която Единна народна партия говори отдавна – огромната монополна зависимост на България, като държава, от страна на Русия, която диктува цените чрез господстващото си положение на пазара на енергоносители и ни лишава от конкурентни предимства. Това заяви заместник-председателят на ЕНП Евелин Виденов. „Единна народна партия подкрепя внесеното вчера в Народното събрание искане от страна на Синята коалиция за гласуване и окончателно прекратяване на проекта АЕЦ „Белене“, след като резултатите от проведения референдум не показаха желание у българските граждани за неговата реализация, подчерта Виденов.

–––––––-

Фактурата за мандата на Бойко Борисов можете да изтеглите от ТУК.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

5 − 2 =