ЕНП показа модерна програма за развитие на земеделието

Дата: 25 Април 2013 Автор: ЕНП

0
370

Водачите на листите на Единна народна партия в София, Смолян и Габрово представиха приоритетите в модерната програма на ЕНП в сектор Земеделие на кръгла маса в столицата. Евелин Виденов, Анелия Почеканска и Пенчо Килиджийски участваха в дискусия, организирана от Асоциацията на земеделските производители.

 Фокусът на Единна народна партия в сектора е поставен върху условията за развитие на модерен, ефективен и конкурентноспособен аграрен бизнес. Това означава развитие на биоземеделието и превръщането му в сериозно конкурентно предимство на българската икономика, осигуряване на прозрачност и равен достъп на земеделските производители до средствата от Европейския съюз и от държавния бюджет, както и насърчаване на инвестициите в нова агротехника и инвестиции в научноизследователския сектор, заяви Евелин Виденов – водач на ЕНП в 25 МИР София-град. Според него, за да се развива селското стопанство в България е необходимо да се увеличат поливните площи чрез доизграждане на унищожената или несъществуваща инфраструктура. Държавата трябва да инвестира в напоителни системи. Всеки лев, инвестиран в напояване, има по-голям принос в БВП и приходите в бюджета, от парите, инвестирани в магистрали, с които толкова се гордееше последното правителство, категоричен беше Евелин Виденов.

Друг сериозен проблем в сектора и окрупняването на земята, подчерта в изказването си на форума Анелия Почеканска – водач на ЕНП в област Смолян и председател на Асоциацията на горовладелците в България. Всеки избягва да работи по въпроса за комасацията и земята остава раздробена. Тук има много натрупани проблеми, но така или иначе бъдещето минава през решаването на този въпрос, подчерта тя. Единна народна партия единствена имаше позиция и за развитието на горските стопанства, изразена от г-жа Почеканска. 30% от територията на страната ни е гори и не разбирам защо всички правителства замитат това богатство под килима или не знаят какво да го правят, заяви тя.

За различното развитие на отделните подсектори в земеделието и субсидирането им говори и Пенчо Килиджийски, който води листата на Единна народна партия в Габрово. По думите му в момента има пропаст между отделните подсектори – зърнопроизводството се радва на изключителна рентабилност през последните няколко години, но животновъдството е на ръба на оцеляването, производството на плодове и зеленчуци също. Трябва да решим какви приоритети имаме и какво точно искаме да правим, отбеляза Килиджийски.

Друг сериозен дисбаланс е субсидирането – 2% от регистрираните земеделски производители у нас получават 90% от субсидиите. При обсъждането на Общата селскостопанска политика България защитава тезата, че субсидиите трябва да отиват към тези, които действително обработват земята: към малките семейни стопанства. Ако ще работим за малките, трябва да се създаде българска нормативна база за тяхното коопериране, т.е .на работещи форми за сдружаване. Това е начинът, по който малките стопани могат да са конкурентноспособни, допълни Килиджийски.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

eight + nineteen =