ЕНП предлага кръгла маса за стартиране на операцията „Чисти ръце”

Дата: 24 Април 2008 Автор: ЕНП

0
382

Среща на г-жа Мария Капон и г-жа Елеонора Николова с министъра на правосъдието Меглена Тачева  

На 23 април 2008 г. председателят на Единна народна партия Мария Капон и заместник-председателят й Елеонора Николова се срещнаха с министъра на правосъдието Меглена Тачева. Срещата беше във връзка с инициативата на партията за операция „чисти ръце”.

Обсъден бе Законът за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, който предвижда следствието да се занимава с делата по субект на посегателство над непълнолетни деца, дела, свързани с детска престъпност и делата на производство при ДАНС.

“Говорим за цялостна концепция за изграждане на наказателна репресия в България, за мястото на прокуратурата и следствието, че концепцията трябва да бъде факт и около нея да се обединят всички политически сили”, каза г-жа Николова. От своя страна Меглена Тачева посочи, че промените в НПК се обсъждат още от октомври месец миналата година. Част от тях са на базата на предложенията на групата, която наблюдава приложенията на НПК на предложенията на МВР и на главния прокурор Борис Велчев. Министър Тачева отбеляза, че са намерили необходимия разумен баланс между онова, което са поели като ангажимент пред европейските ни партньори едновременно да преструктурираме следствието, но да се запази капацитета на следователите и да им се даде възможност да разглеждат повече от едно дело. Според нея престъпленията, извършени от непълнолетни трябва да се разглеждат от специализиран орган. Тя обясни, че се предвижда разширяване на правомощията на всички полицейски служители. Предвижда се те да имат право да извършват всички неотложни следствени действия без да чакат дознател. Сред другите промени, които се предвиждат, е облекчаване на процеса по използване на Закона за специалните разузнавателни средства, когато става въпрос за застрашено лице, което ще бъде обсъдено и с европейските ни партньори. Според министър Тачева Законът за специалните разузнавателни средства трябва да бъде разгледан в по-мащабна рамка заедно със цялата наказателно-правна рамка на държавата. Тя бе категорична, че трябва да се създадат механизми за контрол на разрешенията и унищожаването на специални разузнавателни средства. Всички тези въпроси ще бъдат обсъдени на кръгла маса.
Елеонора Николова посочи, че е обсъдена и идеята за мобилността на прокурорите като първа стъпка се предвижда да бъде осъществена идеята на главния прокурор Борис Велчев срокът за командироване на прокурори в друг съдебен район да бъде удължен от 3 месеца на една година.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

18 + 13 =