ЕНП призовава за бойкот на Олимпийските игри в Сочи

Дата: 23 Януари 2014 Автор: EНП

0
294

Някога, в Древна Гърция, Олимпиадите са представлявали събитие, заредено с хуманност, на което са се изявявали освен атлетите, и писатели, философи, художници. Тези тържества представлявали – освен почит към бога – и тържества на човешката солидарност и търпимост. Затова и мястото на провеждането им винаги се оказвало символ на мира, потушеното съперничество и благоденствието, заради жертвоприношенията, които елините правели в името на тези ценности.
Днес режимът в Кремъл се готви да домакинства олимпийски игри в черноморския курорт Сочи и очевидно ще ги използва, за да поправи имиджа си пред света, въпреки брутално погазване на демокрацията, плурализма и човешките права на руските граждани.

Противно на олимпийския дух, Москва извива ръцете и на съседните си държави, като застава срещу тях в стремежа им да тръгнат по демократичен европейски път на развитие. Страната – домакин е символ на безскрупулна власт на олигархията и специалните служби, които изнася като практика и към бившите си зони на влияние от времето на Студената война. Режимът на Путин потъпква свободата на медиите, възможностите за съществуване на опозицията и неправителствените организации. Днешна Русия смазва всяка съпротива – или с военни, или с икономически средства – какъвто е случаят с Молдова и Грузия, или с проекти като „Южен поток“ и АЕЦ „Белене“, които вместо прозрачност и икономическа ефективност, са носители на корупционен потенциал, а оттам – и намеса във вътрешнополитическите работи на чужди страни.
Всеки, който помни съдбата на Литвиненко, Маркелов и Политковская знае, че е проява на политическо двуличие и подигравка с паметта на тези борци за свобода, да се номинира режимът на Путин и тази власт със знака на хуманизма, който безспорно носи олимпийското движение и принципите на Пиер дьо Кубертен.
Затова призоваваме представителите на българската държава, на Българския олимпийски комитет и българските спортисти да бойкотират предстоящите Олимпийски игри в Сочи. Това ще бъде знак не само към властта в Кремъл, но и акт на уважение към многовековните олимпийски традиции.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

7 + 4 =