ЕНП създаде инициативен комитет с алтернативна позиция по националния референдум „Беля Не“

Дата: 18 Ноември 2012 Автор: EНП

0
368

logo_bg_mediumПървият инициативен комитет с алтернативната позиция по националния референдум, който се обявява срещу строителството на АЕЦ „Белене” представи днес мотивите си в БТА.

Начело на инициативния комитет е председателят на Единна народна партия (ЕНП) Мария Капон, която последователно отстоява позицията на партията срещу строителството на ядрената централа. В инициативния комитет са се включили хора от цялата страна.

В мотивите им се казва, че чрез АЕЦ „Белене” България става напълно зависима от чужда страна в областта на енергетиката и това окончателно затваря кръга на икономическото ни подчинение. Строежът на Белене е заплаха за националния икономически суверенитет. Цената на централата захранва олигархични кръгове и ще превърне в длъжници българските граждани за поколения напред.

По време на днешната пресконференция инициативният комитет обърна внимание и върху някои  изисквания на ЦИК към инициативните комитети. Те поставят в неравностойно положение, регистрираните за референдума на алтернативната позиция и лишават българския народ от възможността да направи информиран избор. Например фактът, че в избирателните комисии ще има представители само на партиите, които поддържат тезата за строеж на АЕЦ „Белене”, тъй като те са мнозинство от парламентарно представени. За всеки дебат по темата на референдума инициативните комитети ще трябва да заплащат, за да се чуе свободното им мнение в медиите. Въпреки това от Инициативния комитет, с председател Мария Капон, се обявиха против призивите за бойкот на референдума и са решени да направят всичко, за да предоставят шанса на българите да направят информиран избор по време на гласуването. От комитета изразиха надежда, че президентът Росен Плевнелиев ще спази обещанието си и ще гарантира честен и демократичен референдум.

 

  ИНИЦИАТИВНИЯ КОМИТЕТ

„Беля НЕ“

за застъпник на алтернативната позиция в националния референдум

ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ:

1. Мария  Капон

2. Надя Миронова
3. Евелин Виденов
4. Анатоли Асенов
5. Кирил  Георгиев

6. Петър  Фотев
7. Емил Мечикян

8. Тодор Василев

9. Валентина Василева

10. Борис Биров

11. Мариана Митова
представляван от Мария Капон

 

Алтернативна позиция по въпроса на националния референдум: НЕ на развитието на ядрената енергетика с нова ядрена централа

 

Мотиви:

В днешното икономическо състояние на България страната не може и не бива да си позволява мнoгoмилиардни разходи за строеж на ядрена централа. Бедността е във връхната си точка и с този проект ще загроби икономиката окончателно.

България чрез АЕЦ „Белене” става абсолютно зависима от една чужда страна в областта на ядрената енергетика и това окончателно затваря кръга на икономическата ни енергийна зависимост като добавим към това газта и петрола. Това е заплаха за националния икономически суверенитет.

Страната не бива да приема на територията си морално остарели технологии, които след събитията във Фукушима не са актуални за сигурността и безопасността на гражданите.

Въпросът, който е подложен на референдум е прикритие единствено за проекта „Белене” и обслужва корпоративни интереси на компании посредници, а не на българските данъкоплатци.

Една централа в Белене би спряла развитието на 100 процента на българската централа в Козлодуй.

Изборът на компанията доставчик на оборудването за новата ядрена централа е извършен в нарушение на българското и европейското законодателство.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

4 × two =