ЕНП: Тримата големи дължат отговор за Служба „Военна информация“

0
421

Единна народна партия се обръща към председателя на Народното събрание, министър-председателя на България и Президента на републиката, както и към военния министър с въпрос – каква е официалната им позиция във връзка с информацията, че в продължение на три години незаконно са издавани разрешения за достъп до класифицирана информация от Служба „Военна информация”?

Как оценяват липсата на реакция в рамките на този период от време, ако обвинението на Военна прокуратура е релевантно на истината?

Какъв е размерът на щетата, нанесена върху партньорите от НАТО и ЕС, както и върху българската национална сигурност, ако обвиненията отговарят на действителността?

Съществува ли заповед от шефа на служба „Военна информация”, която дава мандат на заместника на службата да подписва разрешения за достъп?

Има ли утвърдено становище за същото разрешение, дадено от Държавната комисия за сигурността на информацията (ДКСИ)?

Разрешава ли законът ДАНС да извършва проверки в Служба „Военна информация”?

Има ли случващото се в Служба „Военна информация” връзка с установяване на нелегитимен контрол над каналите за търговия с оръжие?

Как гледат партньорите ни от НАТО на хипотезата, че службите ни за сигурност се предоставят за обслужване на личните интереси на една политическа сила, на един депутат, на един медиен магнат, който понякога идва на работа?

Въпросите зададени тук не засягат работата на Военна прокуратура, а изискват политически отговори от най-информираните хора в държавата и засягат нейното място в двата най-мощни съюза, в които членува България.

Очакваме публични отговори, засягащи сигурността и интересите на страната и се надяваме това да се случи с необходимия приоритет, надхвърлящ важността на 50 броя прасета, джиповете по плажа и съдбата на българския футбол.

Председател на Единна народна партия

Валентина Василева

ОСТАВИ КОМЕНТАР

three × 3 =