Етичен кодекс e реализиран за по-малко от седмица срещу няколкостотин хиляди лева!

Дата: 25 Февруари 2009 Автор: Мария Капон

0
398

Изказване на Мария Капон по време на седмия вот на недоверие към правителството на Сергей Станишев

Уважаеми г-н Председател,

Преди да тръгна по темата, която съм решила днес да говоря искам да кажа като човек, който дава живот и като майка, на г-жа Масларова, че майчинството не е държавна помощ. За майчинството плащаме както ние, които работим, така и съпрузите ни и никога няма да приема майчинството за държавна помощ. Ако в рамките на годините, които бяха на преход тежки за жените в тази страна, ние над 10-15 години трябваше да работим, за да се издържаме и след това да родим. Затова се получи този вакуум. Раждаемостта, г-жо Масларова, увеличената раждаемост не е заради социалната политика на БСП, но това, както се казва, е странична тема, над която много дълго ще говорим.

Уважаеми дами и господа,

уважаеми колеги,

уважаема г-жо Вицепремиер,

Виждам, че премиерът го няма, ще ви покажа знака за етика на вашето правителство. Всеки път от тази трибуна на всеки кабинет вадим по едно доказателство, защото всичко останало, както се казва, е потъване в едни много дълги излияния на правителството колко са добри.

Екшън-планът по САПАРД, който по миналия вот на недоверие ме уверявахте, че е антикорупционен се използва за форсмажорно обстоятелство, представете си, и без търг е позволено на малка организирана група да източва пари на българските данъкоплатци. Организирана група, която е толерирана от вашето правителство. Представяте ли си колеги?! Една фирма „Ийстлофърм” в ж.к. „Люлин 10”, бл. 149, вх. А, ап. 74 сключва двоен договор на една и съща дата – на 29.08.2008 г., петък, на обща стойност 578 572 лв. Искам да запомните цифрата! И изработва в рамките между 3 и 6 дни, някъде, надници от над 100 000 лева на ден, два от които събота и неделя, система от действия за укрепване на капацитета на Държавен фонд „Земеделие” чрез изграждане на етична инфраструктура, „Адаптиране на процедурни наръчници и контролни листа”. Ето ви пример за операция „Чисти ръце”, която не минава през ляво и през дясно. Новоназначеният Атанас Кънчев си създава малка, организирана група в Държавен фонд „Земеделие”, тогава, и за два месеца източва 4 млн. лв. Утре по повода ще дам и пресконференция. Негов административен секретар, колеги, е син на колега от опозицията – Румен Ангелов. Ще назоваваме нещата с имена! Към днешна дата двамата са отстранени, заедно с групата Паликарски и сие и вместо да се знае защо и да е заведена преписка в прокуратурата те дават обяснения и в публичното пространство, и топят страната в ОЛАФ. Ние не разбрахме причината те да бъдат отстранени. И сега ви питам – защо? И тях, и други преди това, и може би други след тях изпратихте с благодарности. Благодарности за прекрасно свършената работа в тези три години и повече.

За „Чисти ръце” ви говоря от миналата година. И още тогава ви казах, сега ви дадох още един пример, и това трябва да решите вие, господа от управляващите, и вие от Министерския съвет – от коя страна заставате? Коя е тази страна? Това е въпрос на политическа етика този път, която съм убедена не се съдържа в написания от същите тези хора Етичен кодекс, реализиран за по-малко от седмица срещу няколкостотин хиляди лева.

Използвам случая да благодаря на администрацията, която ми даде всички документи и този път тези документи аз няма да ги дам на премиера, както направих на първия вот, защото те потънаха. Ще ги дам лично на прокуратурата.

Господ, колеги, за шест дни е създал света. Големият въпрос, който днес си задаваме е – струвало му е доста по-евтино от това, което в момента се прави.

На мен и на Единна народна партия ни е скъпа истината. Аз очаквам от вас тази истина. Благодаря Ви!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

fourteen + five =