Защо ДАНС не довърши сама разследването на Юруков?

Дата: 24 Септември 2008

0
294

Няма трактовка за това дали има или няма митнически и данъчни нарушения. Този сигнал е препратен за проверка на икономическа полиция. 

Елеонора Николова,
заместник председател на ЕНП

Г-жо Николова, миналата седмица ДАНС изпрати в Комисията по корупция в парламента материали за лидера на СДС Пламен Юруков. Вие запознахте ли се с тях?

Да, запозната съм.

Как ще коментирате тогава съдружието на Пламен Юруков с хора, които имат бизнес с Маджо и Пашата? Това става ясно от документите.

Материалите са засекретени и представляват елемент на класифицирана информация. И не защото данните, които се излагат вътре, не трябва да бъдат на публична показ, а защото има много данни за имоти с адреси, които касаят както г-н Юруков, така и членове на неговото семейство. Затова всеки депутат, който се запознае с доклада, се подписва и декларира, че няма да разпространява по никакъв начин информацията, която е получил. Затова аз нито ще отрека, нито ще потвърдя данните, които се съдържат във вашия въпрос. Ще кажа само, че всъщност ДАНС не се е разпростряла върху сигнала, който “Ред, законност и справедливост” беше отправил. Няма трактовка за това дали има или няма митнически и данъчни нарушения. Този сигнал е препратен за проверка на икономическа полиция.

Тогава не е ясно дали ДАНС потвърждава или не сигнала на РЗС?

Моето лично мнение е, че ДАНС е в правомощията си да отговори по всички въпроси. Но така или иначе службата е предпочела да разделя материала. И тяхната оценка се свежда до коректността на данъчната декларация на г-н Юруков. Останалата, по-съществена и любопитна част, е препратена на друг сектор на полицията.

Лидерът на СДС не е декларирал участието си в “Спетема”.

Мога само да кажа, че има подозрение за некоректност в декларацията.

Това, че ДАНС се е съсредоточила само в един аспект, някаква форма на самоцензуриране ли е или?

Явно, че ДАНС са саморегулирали задачата и са я ограничили. Защото няма пречка те да продължат работата и да отговорят на останалите въпрос в сигнала. А какви са мотивите им за това – може би само те могат да дадат отговор. Аз в никакъв случай не искам да бъда част от хората, които коментират г-н Юруков. Мисля, че е редно това да направят хора, които са членове на СДС. Аз доброволно съм напуснала СДС и смятам, че е некоректно, некрасиво и нередно да правя коментар.

Валерия Касиян

ОСТАВИ КОМЕНТАР

15 − 7 =