За да открият опозицията в България, на хората им трябва политическа лупа

Дата: 08 Февруари 2009 Автор: Bulgaria news

0
286

Когато повдигнах темата за незаконното плащане в плик в парламента преди 3 години срещу мен бяха и хора от т.нар. десница. Когато трябваше да се затворят безмитните магазини, заради контрабандните канали, пак се намериха защитници от т.нар. опозиция. Когато Единна народна протестираше срещу цените на мобилните телефонни услуги, опозицията мълчеше. 

Интервю на председателят на ЕНП Мария Капон за Bulgaria news 

Г-жо Капон, в десницата текат бурни процеси на обединения, които свързван едни партии, но разделят други. Какво определя това брауново движение в десния политически сектор? 

За мен има две причини. Едната е на повърхността на политическия терен и наистина всичко изглежда объркано и хаотично. Това са предстоящите избори и задъханото и безогледно нетърпение на политиците от времената на прехода да се закрепят с края на пръстите си за лодката, която напуска този бряг. Оттук и изумителни ходове от колеги, на които уж им бе „олекнало”, а сега тежко търсят път назад. Както и други, като г-н Костов, който прие за десни опозиционери част от доскоро управлявалите, които лично клеймеше.
Втората, и за мен по-дълбока причина, е, че в обществото ни върви процес на социална еволюция и гражданско изтрезняване. Плоските формати на противопоставяне си отиват. Вече не може да си десен просто, защото крещиш най-силно срещу червените. Страната, въпреки корупцията, има дребен, среден бизнес; по-едър капитал, които спазват моралните критерий и искат да работят модерно в почтена среда и конкурентен пазар. Има и лекари, учители, военни, юристи… Нека не изброявам всички, но по българските стандарти тази средна класа има нужда от модерна десница, а старите субекти очевидно не са такива. Това в по-дълбоката причина за процесите и дори най-заслепените от отминалата слава вече виждат, че хората не ги искат.

Твърди се, че новият лидер на СДС Мартин Димитров е склонен да влезе в предизборна коалиция с партията на Иван Костов. Реални ли са тези прогнози? 

Той ще ви отговори. Много хора в СДС очакват от него да прояви мъжество и да избере каузите, които самият той декларираше пред удобния компромис с миналото. Влязохме заедно в политиката и вярвам, че нашето поколение трябва да придвижи страната крачка напред.

Преговорите на ДСБ с бившите царисти от Българска нова демокрация изнервят част от старите десни партии. Смятате ли, че такова обединение ще бъде пречка за създаването на по-широка коалиция в десницата преди изборите? 

Очевидно, че ще е пречка. Всеки има право на развитие, но никой не може да те назначи за десница. Виждате, че основатели на ДСБ си отиват и проблемът не е в ширината на коалицията, а в морала на собствения им лидер. Смятам, че ползват БНД за плашило, т.е. алтернатива и така да принудят СДС да сключи коалиция. Методите на политическия рекет не са ми приятни.

Носеха се слухове, че вашата ЕНП води разговори за включване в коалиция „Напред”. Докъде стигнаха те е кога ще заявите окончателните си намерения за явяване на парламентарния вот? 

Не са слухове. Ние официално сме заявявали, че водим разговори със 6-7 политически сили. Сред тях са и колегите от „Напред”. Добре сме работили по различни закони и в пленарна зала – с Ася Михайлова („Гергьовден”), Каракачанов… За нас водещо в преговорите с всички е меморандумът „Чисти ръце” и антикризисният социално-икономически пакет от мерки. Тези два документа са в основата на политиките, за които преговаряме. Сигурно до месец ще научите кои са партньорите, с които ще се явим на тези избори.

Има ли шанс която и да било дясна партия да влезе сама в следващия парламент? 

Не.

Къде виждате мястото на НДСВ преди и след предстоящите избори? 

Мястото на НДСВ е при г-н Симеонсакскобургготски. Те така възникнаха, там и ще останат. Това е еднолична воля. Днес на терена има друга по-силна еднолична воля.

Определяната като най-масова дясна организация – ГЕРБ губи рейтинг според социолозите. На какво се дължи това според вас? 

Вероятно социолозите знаят по-добре от мен. В тази партия имам много приятели. Знаем се още от преди основаването й. Тя бе силна, когато носеше граждански проект и се говореше във формата „Ние”. Днес е вертикална структура, където водещото е „Аз”.

Бойко Борисов обяви в САЩ, че е водил тайни преговори с Иван Костов и са се разбрали, но не стана ясно за какво. Имате ли такава информация и какви уговорки би могло да има между двамата? 

Щом е решил да го съобщи значи вече не са тайни. Аз няма как да съм информирана. Може би г-н Първанов знае, той обикновено създава управляващите коалиции и обгрижва стабилността в страната.

Смятате ли последните изявления на Борисов за българските избиратели са скандални, както твърдят от БСП и ДПС и как би погледнала ЕНП, на която ГЕРБ е член, на такива изказвания? 

Изявленията са меко казано нетолерантни, а в частта за Македония и откровено глупави. Европейската народна партия със сигурност е ангажирана с по-важни въпроси като например финансовата криза, за да обръща внимание на подобни неща. Но смятам, че е по-важно г-н Борисов да се извини на българите тук, в България. Всеки ще прояви разбиране.

Всъщност, вие също бяхте с Бойко Борисов по време на последните избори за евродепутати, но след това се разделихте. Каква беше причината за разрива между вас? 

Да. Той твърдеше, че време за нещо ново и трябва да сложим край на корупцията и егоизма, включително и в старите десни партии. Казвахме си нещата открито. Мисля, че му помогнахме много. Разрив не е имало, вярвахме, че сме екип от партньори и че няколко „стълба” ще изградят по-солидна конструкция. Оказа се, че са нужни подчинени и обслужващ политически персонал. Ние определено не сме в тази категория и затова цивилизовано си тръгнахме.

Бившите ви партньори от гражданското сдружение Димитър Абаджиев и Николай Младенов се разделиха с вас преди да създадете ЕНП. Но сега пък Абаджиев се събра с Яне Янев. Какво е отношението ви към това ново обединение и как обяснявате създаването му? 

Сдружението де юре още съществува, въпреки че имаме общо съгласие за прекратяването му, тъй като то явно изчерпа целите си. Г-н Младенов предпочете политическа кариера в ГЕРБ, а колкото до г-н Абаджиев, то негово право е също да определи къде стои.
В политиката освен всичко има и органична, интелектуална и ценностна съотносимост, за да се съберат хора в една организация.

Как ще обясните измерения от социолозите факт, че въпреки че партиите от управляващата коалиция губят рейтинг, опозицията не покачва доверието към себе си? 

Ами явно не смятат, че има опозиция. Не са убедени в това. Аз самата имам доста примери в тази посока. Когато повдигнах темата за незаконното плащане в плик в парламента преди 3 години срещу мен бяха и хора от т.нар. десница. Когато трябваше да се затворят безмитните магазини, заради контрабандните канали, пак се намериха защитници от т.нар. опозиция. Когато Единна народна протестираше срещу цените на мобилните телефонни услуги, опозицията мълчеше. Когато се оказа, че картели определят цената на хляба в България – също. Как хората да я открият тази опозиция? Трябва им политическа лупа, но ние работим, и то сериозно. С всеки ден ставаме повече. Клубовете ни нарастват в страната без да вдигаме много пушилка. Хората разбират, че успехът е в собствените ни ръце. Няма кои да ни даде промяната даром.

При тази мрачна картина на състоянието на цялата политическа класа какви послания трябва да се издигнат, за да се привлекат доверието и гласовете на избирателите? 

Откровени. Истината ще ни спаси. Тази „класа” е продукт на обществото. Трябва да се самоизлекуваме.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

16 − five =