Здравната карта не е задължителна при пътуване в ЕС

Дата: 20 Януари 2010 Автор: ЕНП

0
340

Европейската здравноосигурителна карта (ЕЗОК) не е задължителна при пътуване в ЕС, но е препоръчителен документ, който улеснява оказването на спешна и неотложна помощ в рамките на ЕС, за сметка на НЗОК, каза председателят на ЕНП Мария Капон във връзка с идеята на управляващите здравната карта да стане задължителна.
В момента над  1 млн. българи са без здравноосигурителни права заради три неплатени вноски за период от 12 месеца. Вместо обаче да си плащат в брой за преглед при лекар, много от неосигурените дават дължимото, когато им се наложи и така ползват същите права, както и редовните здравноосигурени. Разбира се, сред хората без здравноосигурителни права има и много социално слаби и безработни без право на обезщетение. Така на фона на 7 млн. души население през годините 2007 г. до 2009 средно са издадени  от  НЗОК само 100 хиляди европейски здравноосигурителни карти, а само  291  са заявленията за последната година за възстановяване на разходите за спешна и неотложна медицинска помощ, ползвана на територията на ЕС от български граждани. Така аргументът за нейната жизнена необходимост леко става излишен, поясни г-жа Капон. Според нея въпреки че издаването на картата е безплатно тя създава поредно усложняване за хората. „Процедурата по получаването й трае две седмици. Освен това документът може да се получи само на едно място във всеки областен град и на две места в София – 22-ра и 29-та поликлиника”, допълни Мария Капон.
При застраховка “Помощ при пътуване – медицински разноски” се осигурява денонощна квалифицирана медицинска помощ и транспорт за застрахования, в случай на злополука или заболяване, внезапно появило се по време на пътуването или престоя му в чужбина. Покриват се разноските за пълния обем от медицински услуги, наложени в резултат на злополука или внезапно заболяване. За разлика от ЕЗОК застраховката покрива и спешната помощ в стоматологията и при хроничните заболявания. Застрахованите имат възможност за личен избор на лимита, до който застрахователят покрива медицинските разноски – от 10 000 до 50 000 EUR.
При здравната карта НЗОК заплаща разходите за медицински услуги, само ако те са извършени от медицински заведения или лекари, работещи със здравноосигурителните институции в съответната страна. Освен това с европейската здравна карта НЗОК плаща услугата, но на цената на българските клинични пътеки. В много от морските и планински курорти на страните от ЕС, мрежата от здравните заведения и кабинети са частно практикуващи, т.е. необвързани със здравноосигурителните институции.
Правя сравненията с надеждата никой през 2010 да не въвежда изходна виза, а всички пътувайки да изберем как го правим и как да се грижим за здравето си, каза Мария Капон.
„Във време, когато очакваме да падне Шенген никой не трябва и да си мисли да издава нови „ изходни визи”, чрез тази карта. Това е  противоречие на основната свобода  на ЕС „свободно движение на хора” и е противоконституционно. Като начало дори  няма нормативен документ, според който Гранична полиция да изисква друг документ за самоличност, освен личната карта или паспорт. Надявам се затова и бързо да се откажат от тази идея както за референдума за новините по турски, за акциза на ракията и други”, каза още председателят на ЕНП.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

fourteen − seven =