Изборите бяха началото на края на ДПС с Доган

Дата: 17 Ноември 2011 Автор: в. 24 часа

0
297

kasim-dal-24chasaС Касим Дал, независим депутат, разговаря КАЛИНА ВЛАЙКОВА

– Г-н Дал, разочарован ли сте от изборните резултати на ЕНП с ваше участие?

– Не съм разочарован. Да, очакванията бяха по-големи. Но нека бъдем реалисти – с тези финансови, кадрови и времеви възможности резултатът е такъв. Не се оплаквам.

– Какво ви подведе да очаквате повече?

– Вероятно трябваше да имаме по-прецизни предварителни анализи. За първи път се правят избори две в едно. И времето за подготовка беше кратко. Не можахме да издигнем кандидати във всички общини, а някъде не сполучихме със самите кандидати. Но като гледам другите партии какви пари хвърлиха по тези избори, нашата кампания беше направо безплатна. Така че като първа стъпка е добре.

– В какъв смисъл не сполучихте с кандидати?

– Големи проблеми ни създадоха ръководствата на ДПС по места. Имаше хора, които първо се съгласяваха да бъдат издигнати, след това някой „ги посещаваше“, „съветваше“ и те излизаха от листите. Много голям натиск имаше върху хората.

Но нали казах, че няма да се оплаквам. Продължаваме напред, още по-добре ще се подготвим.

Ще направим структури на партията в цялата страна и след година и половина ще сме готови за парламентарните избори.

– Тези избори сякаш поразчистиха малките партии от политическия терен, а вие тепърва ще структурирате. Не се ли умориха хората от политически амбиции?

– Ние предлагаме нещо съвсем ново. Винаги досега партиите зад кадър са се споразумявали с ДПС. Нашата политика е коренно различна, принципна и с доказани млади хора. Започваме на чисто. Искаме да сложим разделителна линия между корупцията и лъжата, от една страна, и морала и етиката, от друга. Тези избори показаха, че ЕНП има място на политическия тепих. Хората ще имат право на избор – ако ние спечелим доверието им, ще имаме и гласове.

– Има слух, че предизборно сте се договаряли с Бойко Борисов ГЕРБ да ви подпре на изборите, но това не се е случило. Вярно ли е?

– Не. Договорки с никого не сме правили. Участвахме на повечето места самостоятелно. Тук-там имаше и съвместна работа с ГЕРБ и други партии.

– Според изтекло в интернет споразумение в Главиница сте си разпределили с ГЕРБ обществените поръчки и постовете в общината преди втория тур.

– Жалко нещо е този пълен фалшификат. Особено в Силистренско, като се знае кой е и.д. областен лидер на ДПС, всичко е ясно. Това е Гюнай Сефер. Той всичко може да измисли. Такова споразумение няма и не може да има.

– Възмезден сте, Дулово падна.

– Ние знаехме, че Дулово ще падне. Че в Главиница ще спечелим. Но не знаехме, че деребеите, които управляваха там досега, могат да измислят такива „похвати“. Те никога не са подхождали честно към изборите. Но този път въпросът беше да спечелят на всяка цена. Е, изгубиха.

Вечерта след втория тур бях в Дулово. За първи път след 1990 г. виждам такава еуфория. Българи, турци, цигани се прегръщаха, радваха се, плачеха. Чудя се какво трябва да си правил, за да реагират така хората 21 г. по-късно.

– Но не се сбъдна прогнозата ви „ДПС да бъде пометено на тези избори“.

– Истина е. Представиха се сравнително добре. Очакванията ми бяха за по-лоши резултати на ДПС. Факт е, че ние ги накарахме да работят. Те заложиха всичко на тези избори. Нямам доказателства, но за такива суми, такова купуване на гласове и натиск се говори, че… За някои неща сме сезирали прокуратурата. Но на тези избори хората разбраха какво се случва.

Силистра е само началото и то е знаково. Да не забравяме кои са представителите на ДПС там. Зам.-председателят на ПГ и говорител на ДПС Камен Костадинов. Мажоритарно избраният д-р Митхат Табаков – агент Леонид. И черешката на тортата на Доган – Гюнай Сефер, бивш агент Алиев. Област, където принципът на централното ръководство бе приложен едно към едно – агенти на ДС и компрометирани хора. От там е и водачът на евролистата Филиз Хюсменова. И въпреки това ДПС си отидоха от областта. А използваха всякакви номера. Измислени писма, споразумения, заплахи, слухове. Не може в XXI век и в ЕС да говорят на хората за затваряне на джамии и смяна на имена. Така ли ще правим политика?

– Какъв е вашият резултат в числа?

– 70 наши съветници плюс четирима в коалиции. Малко над 50 000 гласа. Двама общински кметове.

– А личният ви принос?

– Няма личен принос, всички заедно работихме. И тук е мястото да благодаря на всички, които имаха сърце и кураж да ни подкрепят и да работят при този тежък натиск.

– Кого според вас подкрепи Ахмед Доган в изборната нощ след първия тур? Калфин или Плевнелиев?

– Доган никога не казва нещо, без да го е преценил. Така беше и в нощта след първия тур. Но този път сметките му не излязоха. Той мислеше, че ще може да активира избирателите и Калфин ще спечели.

– Не е ли вярна тезата, че всъщност със заявката си за Калфин нарочно е мобилизирал анти-ДПС вот и е помогнал на Плевнелиев?

– Не. Няма такова нещо. Вярваха си, че ще могат да наваксат гласовете от първия тур. Затова заложиха на Калфин.

– Колко гласа му „наля“ ДПС?

– Не съм правил сметки. Но като гледаш резултатите, виждаш, че не са много.

Не успяха да активират избирателите. Според мен и ние имаме голям дял в това. Нямаше мотивация на избирателите. Как да излязат и да гласуват за хора, които до оня ден са били във властта? Единият министър, другият и вицепремиер. И сега искат доверие, все едно нищо не се е случило.

– Можеше ли ДПС да обърне вота?

– При тези условия не. Но си мислеха, че могат. Доган очакваше, че може да изкара хората до урните. Това не стана.

– Премиерът Бойко Борисов заяви след изборите, че би работил с всяка партия, ако народът го задължи. Как го тълкувате?

– Няма какво да тълкувам думите на Борисов. В политиката ги има тези неща. В Германия управляват социалдемократи и християндемократи.

– Сега вече извън ДПС можете ли да кажете пак до стохилядни броя на техните гласове?

– Аз и тогава не съм ги казвал до стохилядната… Но основното се вижда – тези избори са началото на края на ДПС с това ръководство.

– Има ли срив спрямо предишните местни избори?

– Има, макар че на местни избори всички се хвалят. Не знам как говорят за най-добро представяне на ДПС, след като над 200 общински съветници ги няма.

– Да не ви опровергаят на парламентарните избори?

– Не. Съвсем друго ще е този път. Резултатите в Силистра показаха, че нещата в тези традиционно силни за ДПС региони започват да се случват.

– Говорите за натиск и купуване на гласове. Но не секват обвиненията към ГЕРБ, че и те добре са се постарали в тази посока.

– Сигурно е имало такива неща. Но при нас фактите говорят друго. Срещу нас имаше жестока атака само от ДПС. Как ли не ни наричаха, с какво ли не ни заплашваха! Така работеше ДПС на тези избори.

– А изложи ли се ГЕРБ с организацията им?

– Демокрацията е скъпо удоволствие. Никога повече не трябва да се правят избори две в едно, за да се спести някой лев. Целият гаф тръгна оттам. Местните избори по принцип са най-сложни, а ние отгоре им сложихме и президентски. В Дулово например от 17 000 гласували, за общински кмет има 1109 невалидни бюлетини, а за съветници – 1557. Колкото и добре да бяха организирани изборите, а те не бяха, нямаше как да не се случат тези разминавания и опашки.

– Сметната палата съобщи официално, че вие сте пренасочили държавната си субсидия към ГЕРБ още в деня на изключването ви от групата на ДПС. Защо?

– Аз казах, че няма да оставя една стотинка в ДПС при това ръководство. Видях им отчета за 2010 г. Не знам как са го правили, като там приет бюджет няма. Купили си коли… Пари на ръка аз не вземам. Затова направихме фондация, подписахме споразумение и субсидията идва в тази фондация.

– С кого сключихте споразумение?

– С ГЕРБ. Идеята ни се реализира. Сега средствата си идват, фондацията се отчита до стотинка и хората ще знаят как се харчат парите им. Нищо тайно няма.

Визитка

Роден през 1962 г.

Завършил е международни отношения

През 2009 г. бе избран за четвърти поред мандат като депутат от ДПС. Бе изключен от ПГ на движението и от партията през януари, след като подаде оставка от ръководството поради несъгласие с политиката на лидера. До януари 2010 г. бе зам.-шеф на ДПС

След изключването регистрира фондация „Свобода и достойнство“

Участва в изборите заедно с Единната народна партия на Мария Капон

Автор и вносител на закона за досиетата, който действа от 2006 г.

Женен, има двама синовe

ОСТАВИ КОМЕНТАР

1 + seventeen =