ИК „Беля НЕ“ изпрати ОТКРИТ ВЪПРОС до ЦИК

Дата: 12 Декември 2012 Автор: EНП

0
240

Във връзка с Решения № 77 и № 78 от 11.12.2012 г. на ЦИК за финансирането и за условията и реда за провеждане на информационно-разяснителната кампания за национален референдум на 27 януари 2013 г., Инициативен комитет „Беля НЕ“ изпрати второ писмо до Централната избирателна комисия

със следното съдържание:

ДО

ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

На вниманието на г-ж Медарова – Председател

ОТКРИТ ВЪПРОС

От

МАРИЯ ВАСИЛЕВА КАПОН

представляваща Инициативен комитет – застъпник на алтернативната позиция за насрочения на 20.01.2013 г. национален референдум

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Във връзка с Ваше решение № 77/11.12.2012 година, молим за публични разяснения как се конституира страната от 76 народни представители, инициирали референдум на 27 януари 2013 година? Как се финансира кампанията им до 2 милиона лева?

В решението на комисията не е разрешено, но не е и забранено използването на партийна субсидия. Тя ще се приема ли за дарение и могат ли за такива да се считат необлагаемите 2/3 върху депутатските заплати?

Коя е банковата сметка на тези 76 души и кой ги представлява пред ЦИК и останалите държгавни органи?

Обръщаме се към Централната избирателна комисия изрично да изясни възможно ли е използването на държавни субсидии на партиите, като начин за финансиране на информационно-разяснителна кампания за горепосочения референдум?

В същото решение не е упоменато задължение за частните медии да обявяват на своите страници тарифи за отразяване на същата кампания, както предписва Изборния кодекс.

Трябва да е ясен и начина за контрол върху набирането на средства, декларирането на набирателната сметка пред Сметната палата и използването на електронен регистър за даренията, което до момента не е видно като изискване и механизъм във Вашите решения.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

ten + 4 =