ИК „Беля НЕ“ поиска обществените медии да отразяват безплатно кампанията за ядрения референдум

Дата: 12 Декември 2012 Автор: EНП

0
278

Belia_NEИнициативният комитет „Беля НЕ“, представляван от Мария Капон, се обърна към Централната избирателна комисия и към Министерския съвет със становище, че е логично обществените медии да отразяват безплатно информационната кампания, свързана с провеждането на националния референдум на 27 януари 2013 г.

„Едно от важните обстоятелства, които ни накараха да се регистрираме като застъпници на алтернативата позиция на поставения за допитване въпрос, е възможността да информираме българските граждани за перспективите, технологиите, рисковете и икономическата изгода от различните сценарии за развитие на ядрената ни енергетика“, посочва в писмото си инициативният комитет. Смятаме, че в тази на практика информационна кампания, обществените медии – БНТ и БНР, които получават средства от българските данъкоплатци, е логично да отразяват безплатно събитията, както и да дадат възможност за поне 4 (четири) дебата и отделно време за излъчване на аудио- и видеоклипове, се подчертава още в писмото.

Според представителите на инициативния комитет „Беля НЕ“ е важно да се проведе равнопоставен дебат, който не приоритизира аргументите на този, който е по-богат. Друг мотив за внасянето на предложението е фактът, че става въпрос не за предизборна, а за информационна кампания.

„Публична тайна е, че зад всеки един от комитетите стои инициативата на някоя от политическите партии в България“, подчерта представляващата комитета г-жа Мария Капон. По думите й парламентарно представените формации имат възможността да използват държавна субсидия, с което получават предимство и възможност да развият по-добре кампаниите си, без това да прави аргументите им по-достоверни.

Тъй като става въпрос за първия в най-новата ни история референдум, сметнахме за важно да се обърнем към институциите, отговорни за неговото организиране и провеждане, защото сме уверени, че буквата на закона не винаги дава духа на закона, подчертават в писмото си представителите на ИК „Беля НЕ“ и допълват, че именно това има значение за развитието на демокрацията у нас.

След извършена от ГД „ГРАО“ в МРРБ проверка на подписка, подкрепяща регистрацията на Инициативен комитет, начело с председателя на Единна народна партия Мария Капон, на 10.12.2012 г. ЦИК потвърди регистрацията на комитета „Беля НЕ“ като застъпник на алтернативната позиция при провеждането на националния референдум на 27 януари 2013 г. На 6 декември комитетът внесе подписка с около 11 000 подписа срещу развитието на ядрената енергетика в България чрез строителството на нова ядрена мощност. На 27 декември започва официално информационната кампания, в рамките на която застъпниците на тезата за развитие на ядрената енергетика и техните опоненти ще излагат аргументите си и ще агитират обществото.

Пълният текст на писмото до Министерски съвет, можете да изтеглите от ТУК

Пълният текст на писмото до ЦИК, можете да изтеглите от ТУК

ОСТАВИ КОМЕНТАР

five × five =