Интересува ли се някой от обективната истина в тази страна или ще си играем на управляващи и опозици

Дата: 15 Април 2009 Автор: ЕНП, Мария Капон

0
362

Изказване на Мария Капон за комисията Сретен Йосич 

Всички колеги в залата знаят, че не става дума за някакъв хулиган или просто престъпник, а за бос от международен мащаб свързан с наркотрафик и убийства. Дотук никой не е отрекъл, че този човек свободно се е разхождал в България в твърде дълъг период от време. Изправени сме пред две хипотези – или българските служби не са знаели за това, или са знаели. Знаем и още нещо и тук ще си позволя да цитирам Бойко Борисов, който се позова на холандската прокуратура, колегите му са заявили, че от дълго време са знаели и са искали той да бъде арестуван, но никой не го е правил. Сторил го е чак той, в качеството си на главен секретар, заедно с отряда на баретите.

Когато добавим към тези публично известни твърдения т.нар. изявление на Сретен Йосич пред белградски съд за това, че е бил покровителстван от службите в България е нормално човек да събере две и две и у него да възникне съмнение, което трябва да бъде изяснено. И понеже сме парламентарна, надявам се, а не полицейска република е логично да се направи парламентарна анкетна комисия.

МВР в България с удивителна скорост започна да дава отговори за това кой има и кой няма връзки със Сретен Йосич. Може би бързат, за да избегнат комисия? Интересува ли се някой от обективната истина в тази страна или ще си играем на управляващи и опозиция в зависимост от обстоятелствата?

Аз не знам защо някои колеги в дясно искат да посрещнат създаването на такава комисия като „жертвени агнета”, вместо да препятстват възможността да се злоупотреби с един парламентарен инструмент или да се злоупотреби с нечий политически авторитет.

Някой се опитва да измести дебата в персонална посока, а не се обръща внимание, че е поставен под въпрос престижът на българските специални служби, престижът на български бизнесмени, престижът на български политици. И нека бъдем ясни – не само на политици споменати от лицето Сретен Йосич, а и на политици, които са били на власт в периода му на пребиваване в България, защото, пак припомням, ние сме парламентарна, а не полицейска република.

По мое виждане на опозицията не трябва да й се стоварват събитията, а трябва да ги пресреща челно и да гарантира, че анкетата ще е почтена, в името на България и нейния международен авторитет и на авторитета на държавата пред собствените й граждани. Управляващите имат интерес просто да се пусне една информация в пространството, но не и да се извади истината на бял свят. Така истината винаги ще остане скрита, а съмнението ще тегне. Точно това е начин, за политическа манипулация.

Ако сега някой оттегли подписа си, на практика признава, че се е включил в инициативата в тази комисия по политически и персонални съображения, а не по принципни.

Но нека да Ви кажа за последно, г-н Председател, тъй като Тачеризма е много модерен в последно време и консерватизма, ще ви цитирам Маргарет Тачър, която казва, че „зад смелостта трудно ще намериш поддръжници сред своите!”. Благодаря!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

5 × five =