Какви са привилегиите и имунитети, които ползват почетните консули на други страни в България?

Дата: 11 Декември 2008 Автор: ЕНП

0
241

Много често почетните консули са български граждани с достатъчна публичност и обществено присъствие, които са напълно несъвместими с демонстрирането на привилегии, особено ако последните се гарантират и заплащат от държавата. 

Актуален въпрос свързан с привилегиите на почетните консули на други страни в България внесе в парламента председателя на Единна Народна Партия и народен представител Мария Капон.

„Понастоящем – се казва в актуалния въпрос – регламентите, определящи статута и привилегиите на почетните консули на други страни в България, са недостатъчно ясни, най-вече по отношение ангажимента на българската държава към осигуряването на подкрепа и съдействие на тези лица.

Още повече, много често почетните консули са български граждани с достатъчна публичност и обществено присъствие, които са напълно несъвместими с демонстрирането на привилегии, особено ако последните се гарантират и заплащат от държавата.

В тази връзка, моите въпроси към Вас са следните:

Какви привилегии и имунитети, в допълнение към регламентите на Виенската конвенция, ползват почетните консули на други страни в България?

Колко са почетните консулства в България (и съответно броя на длъжностните лица в тях) и какъв е размерът на осигурените от Вашето министерство средства за функционирането им?

Имат ли право почетните консули да използват автомобили с дипломатически регистрационни номера? Имате ли информация за подобни случаи и каква част от разхода за тези автомобили се поема от Вашето министерство”? – пита в заключение Мария Капон

ОСТАВИ КОМЕНТАР

12 + 4 =