Какво правим с изборния праг, ако към коалицията ДСБ – СДС се присъединят 95 партии?

Дата: 13 Април 2009 Автор: ЕНП

0
342

Не мога да приема тази квазимажоритарна система от 31 мажоритарно избрани народни представители. Но като няма друг избор, ще се съглася с нея. Това каза независимият депутат и заместник-председател на Единна народна партия Елеонора Николова от парламентарната трибуна.

„Няма нищо по-глупаво от това – един месец преди избори да се вдига изборната граница. Какво правим, ако към коалицията ДСБ и СДС се присъединят 95 малки десни партии. Може ли да има 103%?”, добави Николова.

Димитър Абаджиев коментира от трибуната, че за пореден път се чува, че управляващите променят изборното законодателство в последния момент. По думите му обаче, ако тази практика продължи никога българският парламент няма да направи важни промени.

Абаджиев коментира, че изборната бариера в демократичните страни с пропорционална избирателна система се прави, за да влязат в парламента по-сериозни партии. Депутатът бе категоричен, че не може да се изисква от една политическа партия 4% на доверие от избирателите и на една коалиция от няколко партии. По думите му и сега партиите и коалициите се третират по различен начин що се отнася до депозитите. Депутатът коментира, че с вдигането на бариерата ще се спрат безпринципните коалиции, които се правят, за да влезе в парламента. Абаджиев добави, че в последните 10 години този модел е внесен в много европейски държави.

Народният представител Лъчезар Иванов настоя от трибуната да бъде прието неговото предложение за пропорционална преференциална система с 5% праг.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

16 − thirteen =